Blèèrfeest weer serieuze zaak

Cultuur

BREDA – Dat we niet denken dat na een paar pilsjes een willekeurige kapel het Blèèrfeest wint. Helemaal fout. Vrijdag strijden dertien kapellen om een plekje op de cd van het Blèèrfeest, en het beste carnavalslied van Kielegat. En wordt ook nog eens bekend wie dit carnaval de Prins is.

“Een paar jaar terug was het een beetje ingezakt”, vertel commissievoorzitter Ronald Broeke. “Daarom hebben we toen de kapellen uitgenodigd om te vragen hoe zij tegen het feest aankeken. Dat was vier jaar geleden. Sindsdien is er veel veranderd.”

Zo komen er sinds die tijd niet vijf, maar liefst elf kapellen met een lied op de cd. “Zo loont het voor de kapellen ook meer de moeite om tijd en zelfs ook geld te investeren om hier aan mee te doen.” Een andere verandering was de manier van jureren. Er kwam een vakjury. Dit jaar met Jacques Maassen (stadsbeiaardier),
Geert Schrijvers (dirigent van o.a. Cecilia Princenhage), Joost van Genugten
(o.a. bastubaïst bij de Marechaussee), Paul van Gulick ( Princenhage’s Mannenkoor) en Pim van Ginneken (troubadour). “Dat zijn allemaal mensen die hun sporen hebben verdiend in de muziek en die zullen zorgen voor opbouwend commentaar. Deze jury past in ons streven de kwaliteit van de deelname hoog te houden.”

Daarnaast vaardigt iedere deelnemer – dat zijn er dertien dit jaar – een jurlid af. Hun stem weegt net zo zwaar als de stem van de vakjury. Elk lid geeft tussen de vijf en de tien punten. “Met een stap van een half punt. Bij de jurering wordt gelet op het tekstuele deel, het muzikale en de uitvoering. Minder op hoe het er uitziet, want die honderd ballonnen hoor je straks in het café ook niet van de cd. Daarnaast let de jury op het Kielegats gevoel. Da’s lastig te omschrijven.”

Broeke sluit niet uit dat daar een paar pilsjes aan te pas komen, voor dat juiste gevoel. En dat is ook een ander doel van de avond. “Onder het genot van een pilsje weer een even bijpraten. Want de meesten hebben elkaar toch een half jaar niet gezien.”

In een moeite door weten de aanwezigen ook meteen wie dit jaar voor gaat in het feest. Want wie wordt de opvolger van Prins Dionysos? Of blijft hij op zijn troon? “Ik weet het niet”, zegt Broeke. “Dat is altijd een verrassing.”

Zeker is dat om elf over half negen, vrijdagavond, zijn naam door het Chassé Theater schalt. Daarna spelen de kapellen hun inzendingen voor het Bleerfeest, zodat tegen twaalven bekend is wie hét lied van dit jaar heeft gemaakt.

De deelnemers dit jaar: Bentzat, De Biemeewes, De Blaoskaoken, De Contactpuntjes, De Droelen, 't Gekke Span, De Meikevers, SamSam, Tjongejonge, Toeternietoe, Tworwelwa, de Plotjes en 't Zooike.

Bleerfeest in het Chassé
Vrijdag 7 november
Aanvang 20.30 uur, zaal open 19.30 uur
Toegang: Gratis

Meer info:
www.carnavalbreda.nl