Mag het licht uit?

Nieuws

BREDA - Wie zaterdagavond vanaf zeven uur door het centrum van Breda loopt, kan nog weleens verbaasd opkijken wanneer blijkt dat de Grote Kerk niet is verlicht. Tijdens de Nacht van de Nacht blijft op verschillende plekken de sierverlichting uit. BredaVandaag.nl peilde de reacties.

Door Bouke Tuit

Lampenier Breda
Eigenaar Ronald Marijnissen doet niet mee aan Nacht van de Nacht. Er valt namelijk maar weinig te doven aangezien hij zijn winkel – in tegenstelling tot zijn voorganger - niet verlicht ’s nachts. “Nachtverlichting levert me niets op. Het uitgaanspubliek komt niet langs mijn etalage en bovendien zijn de meeste mensen tijdens het stappen niet bezig met hun huisinrichting. Aan de andere kant zou het ook onnodige kosten met zich meebrengen.”
Bovendien is Marijnissen zeer begaan met het milieu. Hij adviseert klanten bijvoorbeeld ook zo veel mogelijk spaarlampen te kopen. Helaas is er volgens hem nog teveel onwetendheid op dit gebied. “Er zijn nog altijd mensen die een spaarlamp op de wc ophangen. Dan ben je goed en wel klaar en dan begint die lamp net te branden. Dat heeft dus weinig zin.”

Veemarktstraat
Een telefoontje naar een willekeurige winkelier in de ‘winkelste’ straat van Breda leerde dat er weinig interesse bestaat in de duistere nacht. “De kerstverlichting die er nu hangt, hebben we pas opgehangen. Dat was nogal een karwei. Moeten we dan nu ineens alle stoppen losdraaien om de boel weer duister te krijgen? Dat gaat dus niet gebeuren!”

Gemeente Breda
Volgens perswoordvoerster Sonja van Ginneken is de Nacht van de Nacht met name bedoeld om aandacht te vestigen op het energieverbruik. “Het is niet zo dat vanaf nu elke week de lichten van de Grote Kerk uitgaan. De gemeente hoopt dat deze promotionele actie een zekere bewustwording bij mensen teweegbrengt.”

TenneT
Als tijdens de Nacht van de Nacht de lichten uitblijven is dat bij TenneT, de beheerder van het elektriciteitsnet, zeker merkbaar. Hoe groot het dal in energieverbruik is, hangt vanzelfsprekend af van het aantal deelnemers dat aan de ‘ludieke’ actie meedoet. “Zo was het ook heel goed te zien dat het energieverbruik tijdens de EK voetbalwedstrijd Nederland – Rusland erg hoog lag”, zo zegt Jelle Wils, persvoorlichter van TenneT. “ Maar je zag direct na die wedstrijd meteen terug hoe snel men de tv – hoogstwaarschijnlijk chagrijnig - uit heeft gezet.”
Toch is het niet zo dat één nacht zonder verlichting veel effect heeft op het milieu. “Het draagt zeker bij, maar om echt een groot effect te sorteren, zal het licht (ook) op andere tijden uitmoeten. ‘s Nachts is het verbruik al erg laag”, aldus Wils.”