Gerritzen nieuwe directeur Graphic Design Museum

Nieuws

BREDA - Mieke Gerritzen is vanaf 1 januari de nieuwe directeur van het Graphic Design Museum in Breda. De Raad van Toezicht van het museum heeft haar aangesteld, na goedkeuring door het College van B&W van Breda. Gerritzen is de opvolger van Peter Rijntjes, die tijdelijk was aangesteld.

>>'Graphic Design Museum wereldberoemd maken'

Voorzitter van de Raad van Toezicht Hedy D’Ancona prijst Gerritzen om haar krachtige visie. "Ze herbergt een unieke combinatie van kwaliteiten als internationaal befaamd ontwerper, publicist, curator en organisator van exposities in binnen- en buitenland."

Mieke Gerritzen (1962) volgde haar opleiding aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Ze is betrokken geweest aan het vormgeven van de allereerste Nederlandse websites, waaronder die van de VPRO. Op dit moment is Gerritzen hoofd van de sectie Graphic Design van het Sandberg instituut, de master opleiding die is verbonden aan de Gerrit Rietveld Academie.

Daarnaast maakt ze films en organiseert ze evenementen zoals The Biggest Visual Power Show, waarmee ze netwerken creërt tussen ontwerpers, schrijvers en kunstenaars.

Wilbert Willems, Wethouder Cultuur, Verkeer en Milieu in Breda is blij met haar komst. "We hebben in haar een voortreffelijk ontwerper gevonden met sterke wortels in het onderwijs, die het museum gaat leiden." Volgens hem past de aanstelling van Gerritzen in de Nederlandse traditie om veelzijdige topontwerpers aan te trekken als museumdirecteur. "Zoals Willem Sandberg bij het Stedelijk Museum in Amsterdam en Willem Crouwel bij het Museum Boijmans van Beuningen.’

Peter Rijntjes, nu nog tijdelijk directeur van het Graphic Design Museum Beyerd Breda, gaat zich vanaf januari 2009 als kwartiermaker inzetten voor de nominatie van Brabantstad als Europese Culturele Hoofdstad in 2018.