'Mag ik de handjes op elkaar!!!'

NAC

BREDA - NAC hield zondag zijn traditionele open dag. Met een stadiontour, springkussen en veel muziek. Hoogtepunt van de dag? De spelerspresentatie."Mag ik de handjes op elkaar voor... Jelle Ten Rouwelaar."
(fotoalbum open dag - Supporters over komend seizoen)

Aan de parkeerzijde van het stadion dreunen de bassen, zingt een zangeres en stappen de NAC-fans rustig rond. Het is druk, maar hoe druk? "Da's lastig te zeggen", geeft perswoordvoerder Willem Reijn aan. De vijftienduizend belangstellenden die vorig jaar een kijkje kwamen nemen zullen er wel geweest zijn, denkt hij.

Terwijl de spelers en de technische staf rond half een het podium betreden, amuseert een groepje kinderen zich op een soort mega-spelcomuter. Het is de bedoeling dat alle kinderen dezelfde beweging maken, aangegeven door een computerscherm. Het lukt niet bij iedereen even goed.

Technisch directeur Earnest Stewart staat het van een afstandje te bekijken. "Of ik tevreden ben? Ik ben pas tevreden als de transfermarkt gesloten is en ik daar een goed gevoel aan over heb gehouden." Want Stewart had graag nog een speler erbij gehad, op dat podium: Robert Schilder, nu nog speler van Ajax. Maar dat is dus nog niet gelukt. "Of dat deze week gaat lukken? We zullen zien."

In het stadion is Gerard Brood uit Etten-Leur met hele andere zaken bezig. Brood probeert het zachte nepleer van een businessplaats. "Zit lekker", lacht Brood, die samen met zijn dochter Anky (11) het stadion en de open dag bezoekt. "Normaal zit ik op de B-side, precies bij de B." Hij vermaakt zich prima. "Bietje kuieren. Nee, ik doe niet de hele tour. Dat heb ik al eens gedaan toen het stadion net was geopend. Ik ken het wel."

Buiten bij het NAC-museum staat trainer Robert Maaskant. Hij zet handtekeningen. Op T-shirts, kaarten, papiertjes. En gaat op de foto. Fan links, fan rechts. Pa met het toestel in zijn handen en een plastic bierglas tussen zijn tanden.
Even later breekt de zon door, en schuift de geelzwartgeklede massa verder langs de springkussens en de standjes met boeken, sjaaltjes en shirt. Nog even een vers shirtje, en het seizoen kan beginnen. Eindelijk.