Zwak RKC maakt het NAC moeilijk

BREDA - De Brabantse derby tegen RKC Waalwijk bleef, ondanks een beter NAC, tot het eind spannend. De Bredase formatie had legio aan kansen, maar wist er maar een te verzilveren.

RKC bleef tot het laatste fluitsignaal met sporadische uitvallen gevaarlijk. Uiteindelijk bleek de goal van Anthony Lurling na dik een half uur spelen voldoende voor de overwinning.

Met de 1-0 eindstand deed de thuisploeg zichzelf tekort, maar RKC keeper Ohad Levita stond keer op keer in de weg. Al in de zesde minuut bokste de doelman van de club uit Waalwijk de eerste doelpoging van NAC-spits Matthew Amoah uit de hoek.

Leonardo, die vooral de eerste helft veel gevaar stichtte, zag kort daarop na een soloactie zijn schot op de vuisten van de RKC keeper afketsen.

Toch wist RKC nog regelmatig gevaar te stichten voor het doel van NAC-goalie Jelle ten Rouwelaar. In de zestiende minuut kwam de Waalwijkse formatie dichtbij de gelijkmaker. Uit een corner viel de bal na twee keer koppen net voor de voeten van de keeper.

Hierna volgde nog drie kansen voor de club uit Breda, waarbij NAC-aanvaller Leonardo steeds betrokken was.

Net voor rust maakte Patrick Zwaanswijk een haast cruciale fout door te kort op Ten Rouwelaar terug te spelen. Het schot van oud NAC-speler Fouad Idabdelhay wat daarop volgde vloog rakelings langs de NAC doelman.

Na rust bleven de kansen voor de thuisploeg komen. Toch wist NAC niet meer te scoren. In de zeventigste minuut kreeg de aanvoerder van RKC Gijs Luirink, na een harde tackel, een terechte rode kaart. NAC buitte het veldoverwicht niet uit.

Twee minuten voor het eind van de wedstrijd schoot Jonas Kolka, gewisseld voor Leonardo, nog een keer net voor het doel langs.

Tegen de veel zwakkere tegenstander RKC pakte NAC de volle drie punten. Echt overtuigend was het niet.