HSL-trein in december met 300 kilometer langs Breda

Economie

BREDA – De eerste HSL-trein, de Thalys, raast begin december met 300 kilometer langs Breda. De verbinding Amsterdam-Parijs zal dan niet meer over het normale spoor via Den Haag en Roosendaal gaan, maar over de HSL-Zuid.

De lijn, vanaf 13 december in het spoorboekje, staat vooralsnog niet in verbinding met Breda. De dichtstbijzijnde stations voor het internationale traject van de Thalys blijven voorlopig Rotterdam en Antwerpen.

De eerste trein die wel vanuit Breda over het HSL-tracé gaat, staat volgens de NS eind volgend jaar gepland. Het gaat dan om de verbinding Amsterdam-Breda. Omdat de HSL-treinstellen nog in bestelling staan, moet de NS tijdelijk materieel inzetten.

“We verwachten eind 2010 dit traject te rijden. Dan zijn als het goed is de treinstellen beschikbaar. Uiteindelijk scheelt het 57 minuten reistijd ten opzichte van nu. Dus in plaats van een 2 uur durende reis via Den Haag kan straks Amsterdam in de helft van de tijd worden bereikt”, aldus een woordvoerder van de NS.

De grootste winst wordt gemaakt door het wegvallen van Den Haag op de route. Straks gaat de trein in een lijn van Amsterdam naar Breda. Als de trein boven de 160 gaat is de tijdwinst nog groter. De HSL-verbinding is straks ook sneller dan reizen via Den Bosch.

Over het internationale traject naar Antwerpen en Parijs is nog niets bekend. Daarin is het wachten op de Belgen, althans dat zegt de NS. Als voorwaarde moeten volgens het spoorwegbedrijf de Belgen een extra treinstel leveren. Pas dan komt ook Breda in verbinding met het HSL-tracé.

“De NS heeft zestien treinstellen besteld en de Belgische Spoorwegen Drie. Nu was de afspraak dat België nog een extra treinstel zou leveren, maar daar is niets over op papier gezet. Zodoende is het wachten op wat ze in Vlaanderen gaan doen.”