De dames van Barons speelden zaterdag 31 oktober thuis in De Doelen tegen Kimbria. foto Guido van der Kroef

Dames Barons boeken ruime zege

Basketbal

TILBURG/BREDA - Barons wilde niet de eerste ploeg zijn die Pendragon aan een overwinning zou helpen. Dat gaf wellicht enige spanning, want verdedigend lieten de bezoeksters in de Tilburgse studentensporthal de eerste helft nogal wat steekjes vallen. Het werd uiteindelijk toch een ruime 44-86-zege.

De Bredase foutjes hadden soms te maken met inzet, soms met alertheid en soms met inzicht. De aanval draaide echter de hele avond op volle toeren, zodat Barons nooit op achterstand stond. Zo zag de eerste periode er goed uit bij 12-23 in de negende minuut. Enkele slordigheden in het Bredase kamp bracht weer wat hoop in de Tilburgse harten: 15-23.

Coach Martin Gommers besloot om de press even te laten varen teneinde volle concentratie op de man-to-man verdediging te kunnen eisen. Maar dat bracht niet het gewenste resultaat. Tot de zesde minuut van de tweede periode mocht Pendragon bijblijven (26-31). Toen gingen de Bredase rem er verdedigend weer op en liep Barons uit naar 26-39. Toch stemde de 29-41 ruststand niet tot tevredenheid.

Met een ander plan kwam Barons de kleedkamer uit, "Pendragon mocht niet boven de 50 punten komen", stelde coach Martin Gommers. Het derde bedrijf van deze vrijdagavondvoorstelling werd een echte Barons-show. Barons stond slechts vier punten van Pendragon toe en scoorde er zelf maar liefst 26.

Schitterende breaks, mooi uitgespeelde aanvallen, verre afstandschoten en sterk centerwerk met als basis een fanatieke en goed georganiseerde verdediging zorgden voor een 33-67 stand waardoor de wedstrijd beslist was. Om het voor zichzelf nog aantrekkelijk te maken werd de doelstelling bijgesteld: maximaal 45 punten voor Pendragon. Ook dat lukte.

Pendragon ds1-Glaslijn Barons ds1 44-86 (15-23, 29-41, 67-33)

Scores: Claudia Weterings 17. Asha Gommers 13, Merel Hoogland 13, Liedewei Ratgers 9, Leontien Evers 9, Liesbeth van Vuuren 8, Joyce van Rijckevorsel 7, Maartje Roozeboom 6, Anouk Goverde 2, Annick Biemans 2.

In het Sinterklaasweekend is Barons vrij. Op zaterdag 12 december speelt het thuis tegen het lastige Attacus uit Veghel. Deze wedstrijd begint om 14.00 uur in sporthal De Doelen in Breda.