CDA: Pasjessysteem voor coffeeshops Breda

Opinie

De gemeente Breda moet overgaan tot het invoeren van een pasjessysteem voor coffeeshops, zo betoogt Erkal Üçerler, gemeenteraadslid CDA. In een ingezonden opiniestuk stelt hij dat Breda niet hoeft te wachten op Europese wetgeving.

Als enige pleit het CDA voor invoering van een pasjessysteem voor coffeeshops in Breda. Met zo’n pasjessysteem worden de drugstoeristen geweerd, doordat alleen de inwoners een pasje krijgen waarmee ze per dag maximaal vier gram wiet mogen kopen. De maximum hoeveelheid moet voorkomen dat de pasjeshouders voor anderen wiet kopen.

Wachten
Ook op de vergadering van de raadscommissie Bestuur van 16 september jl. heeft het CDA het college nogmaals uitdrukkelijk gevraagd dit voorstel over te nemen. Bij de andere politieke partijen vonden we net als eerdere malen geen gehoor. Het college wil op zijn beurt eerst afwachten of dit mag volgens de Europese wetgeving en pas daarna dit systeem in Breda introduceren.

Het CDA vindt dat de gemeente Breda niet zo lang hoeft te wachten; men kan gerust alvast bij het Rijk een verzoek indienen om hiermee te starten. Tenslotte hoefde Maastricht ook niet eerst op Europese wetgeving te wachten en men krijgt bovendien steun van het Kabinet.

Steun kabinet
Het Kabinet steunt gemeentelijke initiatieven die de kleinschaligheid van coffeeshops bevorderen; daarvoor is zes miljoen euro vrijgemaakt, zo blijkt uit de brief die men onlangs naar de Tweede Kamer stuurde. Om het Limburgse initiatief te ondersteunen krijgt Maastricht alvast 150.000 euro.

Men hoeft geen deskundige te zijn om te bedenken dat, ondanks de huidige beperkingen van de wetgeving, het pasjessysteem de beste oplossing is voor de coffeeshops in de grensgemeenten. We weten immers al dat de grootste afzet naar drugstoeristen gaat en dat dit de achterliggende organisatie voor wietteelt alleen maar stimuleert. Het drugstoerisme en de daarmee gepaard gaande illegale handel is een grote bron van ergernis in Breda.

Geen nieuw onderzoek
Het Crisis Onderzoeks Team (COT) heeft onlangs onderzoek gedaan naar drugsscènes in Nederland en Breda. Onder meer is gekeken naar de mogelijke effecten van de sluiting van coffeeshops in Roosendaal en Bergen op Zoom én de komst van de hogesnelheidslijn met een station in Breda.

Op basis van de uitkomsten geeft het COT adviezen voor het coffeeshopbeleid in Breda. Uit het landelijke onderzoek blijkt dat het klantenbestand van coffeeshops in de grensstreken inderdaad voor een groot deel uit drugstoeristen bestaat. Dit is voor Burgemeester en Wethouders van Breda aanleiding onderzoek te laten doen naar de vraag of meer klanten uit omringende gemeenten en het buitenland naar Bredase coffeeshops komen.

Waarom de gemeente Breda dat nog moet onderzoeken begrijp ik niet, daar in andere gemeenten in de grensregio’s al lang sprake is van een toenemend aantal klanten als gevolg van de sluiting in Roosendaal en Bergen op Zoom. Niet alleen vormen drugstoeristen een groot deel van het klantenbestand van de Bredase coffeeshops, te verwachten is ook dat ze de hele reis naar Breda niet slechts voor de maximaal toegestane vier gram af zullen leggen.

Criminaliteit
Hieruit kunnen we opmaken dat drugstoeristen verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de omzet van coffeeshops. Daarnaast kopen ze de rest van hun voorraad via de illegale straathandel en houden daarmee de drugscriminaliteit in stand.

Het gedoogbeleid voor coffeeshops was ooit bedoeld om lokale gebruikers te voorzien in hun behoefte, maar langzamerhand heeft dit het karakter gekregen van op het buitenland gerichte voorzieningen. Volgens het landelijk COT-onderzoek is dit niet zelden verbonden aan een harde criminele wereld van georganiseerde cannabisteelt, waarin growshops een centrale rol spelen.

Het voor- en achterdeurbeleid van de coffeeshops wordt landelijk vastgesteld. Er is blijkbaar landelijk geen draagvlak om in dat gedoogbeleid duidelijkheid te scheppen. De beheersing en handhaving van het gedoogbeleid wordt aan de gemeenten overgelaten en dat brengt een versnipperd beleid tussen de gemeenten teweeg.

'Breda neem voortouw'
Elke gemeente probeert naar eigen inzicht het juiste beleid te ontwikkelen. Zo zijn enerzijds de coffeeshops in Bergen op Zoom en Roosendaal gesloten en heeft anderzijds een aantal gemeenten in Limburg een pasjessysteem geïntroduceerd. Als CDA-fractie vinden we dat Breda in Brabant het voortouw moet nemen en zo snel mogelijk dit systeem invoeren!

Dit verhaal verwoordt de opinie van Erkal Üçerler, Gemeenteraadslid voor het CDA in Breda. Üçerler is lid van de raadscommissie Bestuur en voorzitter van de CDA-werkgroep Veiligheid.