Voor hiphopliefhebbers was het Kasteelplein zaterdag de place-to-be tijdens Boogie Down Breda. foto Perry Roovers
Voor hiphopliefhebbers was het Kasteelplein zaterdag de place-to-be tijdens Boogie Down Breda. foto Perry Roovers

Ruim 27 duizend euro voor Bredase cultuur

Cultuur evenementen

BREDA – Een zevental Bredase culturele activiteiten krijgt voor een bedrag van ruim 27 duizend euro subsidie van het Prins Bernard Cultuurfonds Noord-Brabant. Dat is in de eerste toekenningsronde van 2010 het hoogste bedrag van alle gemeenten in de provincie.

Na de eerste, van vier jaarlijkse ronden, hebben een aantal Bredase evenementen en culturele instellingen goed geboerd. Zij ontvangen in deze subsidieronde ruim 12,5 procent van het totaal te vergeven bedrag.

“De lijst is een afspiegeling van de culturele activiteiten in een gemeente. Deze keer is in Breda meer aanvraag geweest dan elders. Per kwartaal mogen we ongeveer twee ton verdelen. Dan gaat nooit alles naar een stad, want we moeten het eerlijk verdelen”, aldus een woordvoerder van het fonds.

De meeste subsidie gaat naar het International Film Festival Breda en het Graphic Designfestival. Zij krijgen respectievelijk 7.500 en 4.500 euro.

De andere organisaties in Breda die financiële ondersteuning krijgen zijn het Boogie Down festival (4.000), het Princenhage’s Mannenkoor (3.000), Gebouw F (3.000), Theaterwerkplaats Tiuri (2.000) en Idee-Fixe voor het BUT Film Festival (3.750).

In vergelijking met steden als Den Bosch (11.400) en Eindhoven (9.250) heeft Breda goede zaken gedaan. Het fonds honoreerde ook veel aanvragen uit Tilburg. Aan de Bredase buurgemeente werd voor een bedrag van 25 duizend euro subsidie toegekend.

Het maximale subsidiebedrag wat het fonds aan een project toekent is een bedrag van 15.000 euro.

“Dat geldt voor bepaalde categorieën, waaronder publicaties en films. Het maximale bedrag wordt alleen toegekend als het fonds nadrukkelijk een stempel op het project mag drukken”, zegt de woordvoerder.