Breda kampt met grootste tekort ooit

Politiek

CENTRUM – Het was al langer bekend, maar nu is het officieel. Breda kampt met het grootste tekort ooit: ruim 25 miljoen euro. Dat blijkt uit het jaarverslag 2009 dat het college woensdag presenteerde.

Het Grondbedrijf is de grote boosdoener van het miljoenentekort dat is ontstaan. De tijd dat de instantie nog als melkkoe kan worden gezien is voorlopig voorbij.

De instantie heeft per 1 januari 2010 een saldo van nul euro. De effecten van de economische crisis zijn hier het meest zichtbaar. Dat komt vooral door het uitstellen of stopzetten van de woningbouw, stelt het college.

“In de goede tijden leverde het Grondbedrijf jarenlang miljoenen op. Daarom kon er veel geïnvesteerd worden. Maar de komende jaren zullen we niets verdienen.”

Volgens wethouder Saskia Boelema zijn er in het verleden te veel grote projecten tegelijkertijd opgestart. De daarbij behorende opbrengsten werden al meegerekend en dat valt nu tegen.

“Er werd op ontzettend veel locaties in de stad ontwikkeld. Dat bleek een te grote groei. Wat uit jaarverslag springt is natuurlijk het tekort, maar dat hebben we zien aankomen. Het historische verlies nemen we nu.“

Boelema geeft aan dat de Bredanaar niet direct iets gaat merken van het tekort. “We gaan vooral snijden in eigen vlees”, benadrukt ze nogmaals. “En sommige investeringen, zoals in een nieuwe sporthal kan financieel gezien niet doorgaan. Dat is zuur, maar wel een politiek bewuste keuze.”

Het was niet alleen kommer en kwel wat in het jaarverslag staat vermeld. Het nieuwe college ziet ook positieve ontwikkelingen in 2009. Het stadsbestuur wijst op de vooruitgang die is geboekt in de wijkontwikkeling, de aandacht voor de jeugd, de Brede scholen en bijvoorbeeld de titel Beste Binnenstad.