NAC speelde zondag tegen Heracles, Zonder publiek, dat stond naast het stadion. foto Peter Visser
NAC speelde zondag tegen Heracles, Zonder publiek, dat stond naast het stadion. foto Peter Visser

Arbouw: Geen zorgen over NAC Breda

NAC

STEENAKKER - Wethouder Alfred Arbouw maakt zich nog geen zorgen over NAC Breda. De voetbalclub loopt niet achter met het betalen van de huur. Dat blijkt uit de brief die wethouder Alfred Arbouw donderdag naar de raad stuurde.

Wel is de wijze van betalen onlangs veranderd. NAC heeft in de zomer van 2009 de gemeente verzocht om de huurbetaling te laten aansluiten bij de inkomsten van de TV-rechten. De betaling van die rechten loopt nu rechtstreeks naar de gemeente in plaats van naar NAC. De gemeente sluist dit geld weer door naar de voetbalclub, maar houdt de verschuldigde huur hierop in.

Daarnaast zijn NAC en de gemeente overeengekomen dat de club niet meer maandelijks de huur betaalt, maar per kwartaal. Waarom dat is afgesproken, maakt de wethouder niet duidelijk.

"De huurafwikkeling voor het seizoen 2009/2010 loopt in de pas met de bevoorschotting vanuit de Eredivisie CV", schrijft Arbouw. "Na ontvangst van de afrekening zal de huur geheel zijn voldaan."

Ook de bouwwerkzaamheden lopen verder geen vertraging op. Op 4 mei verstrekte de gemeente de bouwvergunning aan NAC onder voorwaarde dat er ontruimings- en beveiligingsplannen zou worden opgesteld en goedgekeurd. "Ik verwacht dat per 28 mei de politie haar oordeel. Uiteraard starten de activiteiten pas als aan de voorwaarden is voldaan."

"Het college houdt de huurbetalingen van NAC nauwlettend in de gaten", gaat Arbouw verder. "Volgende week is er bestuurlijk overleg met NAC Breda." De wethouder komt dan met meer informatie.

In de raadscommissie Ruimte van dinsdagavond vroeg commissielid Michel Spekkers van de SP naar de financiƫle gezondheid van NAC. "Heeft NAC een huurachterstand", vroeg Spekkers aan de wehtouder. Arbouw kon daar geen antwoord op geven en beloofde ik gesprek te gaan met het NAC-bestuur en de raad te informeren.

VVD-raadslid Boaz Adank is 'vooralsnog gerustgesteld'. "Maar de gewekte suggesties beloven nog wel een staartje", zegt hij.