Afbeelding

Eindelijk tijd voor vakantie

Algemeen

BREDA - Na weken van ploeteren in bedompte gymzalen en thuis achter het bureau werd dinsdag het laatste examen afgelegd. De opgedane kennis kan even tot rust komen in de bovenkamer. Wat zijn de leerlingen van plan in de bijna drie maanden durende vakantie? Op reis of gewoon werken, of misschien wel beide?

Uitgelaten lopen de leerlingen van het Stedelijk Gymnasium de gymzaal uit. In die gymzaal hebben de zesdeklassers zojuist hun laatste examen gemaakt. Grieks. “Dat viel mee”, zeggen de meeste leerlingen tegen hun docent Grieks, die ze op staat te wachten bij de uitgang van de sporthal. Hij vraagt ze wat ze van het examen vonden en is blij dat bijna alle reacties positief zijn.

Hij biecht zijn leerlingen op dat hij een van de makers is. “Als ik die enveloppe openmaak, moet ik natuurlijk doen alsof ik het examen voor het eerst zie.” De leerlingen zijn er ingetrapt. En nu? Nu is het tijd voor vakantie. De ex-scholieren zijn bijna drie maanden vrij voordat hun eerste studiejaar begint. Bang dat ze zich gaan vervelen zijn ze niet.