Afbeelding

Verbolgen reacties op lekken informatie onterecht

Opinie

OPINIE - Informatie van een vertrouwelijke bijeenkomst tussen het college van burgemeester en wethouders en de commissie Bestuur lag deze week zo op straat. Politici en het stadsbestuur zijn ‘witheet’ over het lekken. De vraag is waarom? Lekken is onlosmakelijk verbonden met het politieke spel.

De reactie van sommige politici op het lekken is verrassend. Dat het niet integer is en dat iemand het niet leuk vindt dat gemaakte afspraken niet worden nagekomen, is tot daar aan toe, maar iedere politicus weet dat lekken voorkomt. En menig politicus maakt als het hem of haar uitkomt daar ook zelf gebruik van. Als daar onvrede over, zover is het in Breda echter niet, moet het keihard worden aangepakt.

Burgemeester Peter van der Velden betreurt het ‘ten zeerste’ dat het vertrouwelijk karakter van de bijeenkomst is geschonden. Hij vraagt zichzelf af of deze bijeenkomsten in de toekomst nog wel zin hebben. Een terechte vraag, want echt nut heeft de beslotenheid in de meeste de gevallen niet.

Want wat kan het nut van een vertrouwelijke bijeenkomst zijn? Bijvoorbeeld als het gaat om financiële gegevens die grondprijzen kunnen beïnvloeden; dan is het logisch dit achter gesloten deuren te behandelen, maar in dit geval ligt het niet zo gevoelig.

De besproken informatie ging over de financiële situatie van NAC en de vraag van de gemeenteraad de kennis van het college te delen. Die informatie gaat iedere burger in Breda aan, want de kas van de voetbalclub is in het verleden regelmatig gespekt met gemeenschapsgeld.

Waarom kennis die alle burgers aangaat niet wordt gedeeld is dus een zinnigere vraag. Daar heeft de Bredanaar recht op en daarmee voorkomt de politiek lekken naar journalisten of belangengroepen. Daarbij komt kijken dat de informatie vroeg of laat naar buiten komt en de eventueel verwachte kritiek uiteindelijk toch loskomt.

Er zijn samengevat twee opties om lekken tegen te gaan:?
Eén: houdt alles openbaar en voorkom dat lekken überhaupt aan de orde is.
?Twee: als er toch gekozen wordt voor een besloten (informatie)bijeenkomst en er wordt gelekt naar de pers, doe dan alles om de onderste steen boven te krijgen en breek met de lekcultuur die nu heerst. Dat betekent dus verder gaan dan alleen betreuren of boos worden.