Afbeelding

Cultuurkantine met snacks en roze koeken

Cultuur

TETERINGEN - Kunst en jongeren staan ver uit elkaar. Zuidwesterjeugdzorg wil daar verandering in brengen. Daarom was er: de Cultuurkantine, een creatieve snelkookpan waarin kunstenaars, ambtenaren en jeugdzorgwerkers met ideeën kwamen. Onder het genot van een roze koek.

Jeugddorp Laanzicht, een van de vestigingen van de stichting Zuidwesterjeugdzorg, hield woensdag een 'Cultuurkantine' om onder andere jeugdzorgwerkers en kunstenaars met elkaar in contact te brengen. De instelling gebruikt ‘Brabant Culturele Hoofdstad 2018’ om de kloof tussen kunst en jongeren te verkleinen. Het doel van de bijeenkomst is om samen op ideeën te komen die kunst toegankelijker maken voor jongeren. “En dan vooral voor jongeren die er uit zichzelf niet mee in aanraking komen, zoals de jongeren bij Jeugdzorg”, zegt mede-organisator Karin Fleur.

De ruimte van Jeugddorp Laanzicht, dat verscholen ligt in de bossen van Teteringen, is door drie van de jonge bewoners ingericht als een echte kantine met snacks en roze koeken. Met zijn drieën zijn zij druk bezig alle gasten van een drankje te voorzien.

Voordat alle gasten via kleur worden ingedeeld - de kleur van het naamkaartje moet overeenkomen met de kleur van de stoel - is er aandacht voor drie schildersdoeken vol met woorden als ‘musicals’, ‘dansen’ en ‘gedichten’. Dit zijn woorden waar de jongeren aan dachten bij het horen van het woord ‘kunst’.

Jeugdzorgwerker Michelle van Jaarsveld legt uit dat de jongeren wel degelijk met kunst bezig zijn, maar dat ze een steuntje in de rug nodig hebben. Hier zijn de kunstenaars voor, die in groepen aan tafel zitten met medewerkers van onder andere Jeugdzorg en de gemeente. Samen bedenken zij manieren om dat voor elkaar te krijgen.

Concrete ideeën leverde dat ook al meteen op. Zo wil Claudette van de Rakt, fotografe van Studio Lighthouse, in augustus met een groep jongeren naar Amsterdam om de fototentoonstelling studenten van de kunstacademie Sint Joost te bezoeken. Ook biedt Caroline Muskens van atelier LiefsLien aan om een workshop te komen geven in het dagtrainingscentrum van het jeugddorp.

Andere voorstellen om bijvoorbeeld studenten van de kunstacademie workshops te laten geven in ruil voor studiepunten, moeten nog worden uitgewerkt. Meer ideeën komen wellicht voort uit de tweede Cultuurkantine, die de directeur van Rabobank Breda graag bij zijn bank houdt.