Ondernemers bepalen koopzondagen

Politiek

CENTRUM – Het merendeel van de gemeenteraad, behalve de SP en de PvdA, stemde in met het voorstel van het college van burgemeester en wethouders dat de ondernemers zelf de kans biedt het aantal koopzondagen te bepalen.

Verantwoordelijk wethouder Cees Meeuwis zei vertrouwen te hebben in het overleg dat gaande is tussen de ondernemers. Hij gaat er van uit dat de winkeliers een convenant zullen sluiten waarin staat hoeveel zondagen per jaar de winkels open zijn.

“Ik kan niet bepalen wat het aantal koopzondagen wordt, maar ik vind het beter wanneer het gehele jaar de winkels op zondag open zijn. Dat is het beste voor de stad. Ik zou ook teleurgesteld zijn wanneer alles bij het oude blijft”, aldus Meeuwis.

De wethouder reageerde op een vraag van SP-raadslid Joyce van der Sanden. Zij vroeg aan de bewindsman wat er gebeurt als het Retail Platform samen met de ondernemers besluiten om niet meer zondagen open te gaan.

Ook wilde zij weten of ondanks een convenant over een beperkt aantal zondagen de winkels die anders willen toch alle zondagen open mogen. Van der Sanden doelde vooral op de grote winkelketens.

Ja, antwoordde Meeuwis resoluut. “Dat kan zomaar. Dat kan gebeuren je als je de verantwoordelijkheid bij andere partijen legt.”

De PvdA richtte zich onder meer op de mogelijke overlast voor centrumbewoners. De partij vindt dat het college voorbij gaat aan het belang van de inwoners van de binnenstad. PvdA-raadslid Ruth Giebels diende daarvoor een motie in, maar die werd verworpen. Uiteindelijk steunde de partij het college voorstel dan ook niet.

“We hebben geen vertrouwen in wethouder Meeuwis als hij zegt dat hij het belang van de bewoners laat meewegen. Die belofte is zeker geen garantie dat de belanghebbende er bij worden betrokken”, aldus Giebels.

De zorg van onder meer het CDA over het verstoren van de zondagsrust en het voortbestaan van de kleinere ondernemers werd door wethouder Alfred Arbouw makkelijk van de hand gedaan.

Arbouw, die Meeuwis een kort moment verving doordat die wat later aanschoof, wees op het belang van de kwaliteit van de winkels. Hij haalde het voorbeeld aan van Maastricht, waarin de kleine winkels worden beschermd.

“Wat betreft de zondagsrust denk ik dat veel mensen winkelen tegenwoordig juist als rust ervaren. Kijk maar naar de Paasdrukte bij winkels die dan open zijn”, zei Arbouw.