Breda Barst 2010 zondag. foto Peter Visser
Breda Barst 2010 zondag. foto Peter Visser

NHTV onderzoekt duurzaamheid evenementen

BREDA – Between-Us en de NHTV Academy for Leisure gaan met behulp van een monitor evenementen vergelijken op het gebied van duurzaamheid. Het eerste pilot onderzoek is inmiddels uitgevoerd bij het golftoernooi KLM Open.


“Het doel is om evenementen te ondersteunen in hun streven naar duurzaamheid”, vertelt Jan van der Kaaij van Between-Us. “We willen een database opstellen waarmee we verschillende evenementen kunnen vergelijken op het gebied duurzaamheid.”

Between-Us is een bedrijf dat helpt bij het creëren van duurzame klantoplossingen. Between-Us is het samenwerkingsverband met de NHTV gestart omdat ze telkens de vraag zagen terugkomen bij evenementen; hoe kunnen we duurzamer zijn?

“Toen hebben we besloten een 'Sustainable Event Monitor' (SEM) op te zetten om dit te meten en zo nodig de duurzaamheid te verbeteren”, vertelt Van der Kaaij. “Bij een duurzamer beleid van evenementen moet gedacht worden aan bijvoorbeeld recylcebare bekers voor het bier, inplaats van de plastic bekertjes. Een ander voorbeeld is minder stroomafval.”

Bij de KLM Open werden 320 bezoekers aan de hand van een vragenlijst geïnterviewd over hun eisen en wensen in verband met duurzaamheid. De uitslagen komen in december naar buiten. Er is al een ander evenement geweest waar ook onderzoek gedaan is, maar Van der Kaaij wil nog niet zeggen welk evenement.

“We hebben afgesproken dit voorlopig voor ons te houden. Er volgt binnenkort nog een derde evenement waar we bij zullen zijn, maar hier gaan we niet op de bezoekers in. We vragen de organisatie en sponsors wat zij vinden van hun duurzaamheid en wat ze willen veranderen”, aldus Van der Kaaij.