http://www.bredavandaag.nl/nieuws/politiek/2010-10-18/trots-op-nederland-breda-nu-echt-aan-de-slagfoto Erik Eggens
http://www.bredavandaag.nl/nieuws/politiek/2010-10-18/trots-op-nederland-breda-nu-echt-aan-de-slagfoto Erik Eggens

Trots Op Nederland Breda nu echt aan de slag

Politiek

BREDA – De tijd van inwerken en leren is voorbij. De Bredase fractie van Trots op Nederland gooit de beuk erin. “Het nieuwe is er af, nu moeten we onze stempel er op drukken.”

Dat die stempel dan wel relatief klein blijft, beseffen TON-fractievoorzitter Gaston de Jong en commissielid Tim Jené zich maar al te goed. “We zijn een kleine partij en altijd als laatst aan de beurt in de gemeenteraadsvergaderingen om onze bijdrage te leveren”, zeggen zij. “Vandaar dat we vaak weinig kunnen inbrengen tijdens een vergadering. Veel is dan al gezegd en we willen niet herkauwen wat een ander al heeft gebracht tijdens een vergadering.”

Sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart zit Gaston de Jong in de Bredase raad. Collega-partijlid Tim Jené is commissielid. Zowel de Jong als Jené is lid van alle commissievergaderingen. “Het is veel werk”, vinden beide heren. “Het werk bevalt goed, maar de periode waarin we instromen is wel een rottige periode.” Door alle bezuinigingen vinden ze dat ze veel ‘slecht nieuws moeten brengen.’

“Dat is heel jammer, maar het komt wel weer goed”, denkt De Jong. “Het duurt alleen even. De tijd van leren is nu wel voorbij”, meent de fractievoorzitter. “We gaan serieus aan de slag met de verschillende vraagstukken die in Breda spelen.”

Zo vindt de fractie dat er aan het re-integratiebeleid in Breda wel het één en ander valt te verbeteren. Ook de invoering van de businesscase digitale, die onder meer voorziet in een nieuwe website van de gemeente, kan wel wat beter. “Ouderen die geen internet hebben, worden de dupe van dit nieuwe systeem. In de businiscasse staat een voorstel dat ze meer moet gaan betalen voor diensten van de gemeente, onaanvaardbaar”, meent De Jong.

De Jong meent bijvoorbeeld dat wat betreft re-integratie meer gebruik kan worden gemaakt van het bijzonder onderwijs. “Dat heeft de kennis al voorhanden”, meent hij. “Bovendien moeten er beter worden gekeken naar vraag en aanbod. ‘Wie is waar nodig’, zou de eerste vraag moeten zijn.”

Als het aan TON ligt, maakt de gemeente niet langer gebruik van de re-integratiebureaus. “We moeten dit proces zelf in de hand nemen”, vindt de fractievoorzitter. “Vooral op gebied van efficiëntie valt er veel te verbeteren. Op het gebied van re-integratie valt er nog veel te halen.”

Tim Jené maakt zich hard voor onder anderen de Bredase horecaondernemers. Jené vindt dat ondernemers de vrijheid zouden moeten krijgen om zelf te bepalen hoe laat ze dichtgaan met de keuze tussen 02.00 en 04.00 uur mensen toe te laten. Hierbij krijgen de uitbaters de vrijheid de gelegenheid op ieder gewenst tijdstip daadwerkelijk te sluiten met een maximum openingstijd tot 06:00 uur. Bovendien zouden de uitbaters zelf de keuzen moeten kunnen maken of er wel of niet gerookt wordt in de zaak. “Van die betutteling en onduidelijkheid die we nu meemaken, moeten we af.”