Thuistelers keihard aangepakt

Politie hennepkwekerij

BREDA – Het korps van de politie Midden en West-Brabant gaat nog nauwer samenwerken met verschillende partners in de strijd tegen hennepkwekerijen. Dan gaat het met name om thuisteelt. In 2009 rolde de politie 155 kwekerijen op.

Naast het Openbaar Ministerie, woningbouwverenigingen en Enexis is nu ook een convenant aangegaan met Meeus Vastgoed. Via een nieuw systeem wordt specifieke informatie verstrekt die de partners aangaat.

“Een woningbouwvereniging krijgt alleen de informatie als de overtreder een huurhuis heeft. De vereniging krijgt geen inzicht over diens financiële situatie als bijvoorbeeld uitkeringen”, legt woordvoerster Inge Rijgersberg van de Politie Midden en West Brabant uit. “Een sociale verzekeringsbank krijgt die informatie bijvoorbeeld wel. Die zou dan kunnen besluiten een eventuele uitkering niet meer te verstrekken.”

De politie en het Openbaar Ministerie blijven verantwoordelijk voor de strafrechtelijke vervolging van een kweker. Als er bijvoorbeeld illegaal stroom is afgetapt, wordt Enexis ingeschakeld.

Ook de gemeente Breda neemt de thuisteelt hoog op. Sinds kort staat er op de site van de gemeente een voorlichtingsfilm over hennep kweken.

Het convenant moet, naast een efficiënte aanpak van hennepkwekers, ook een boodschap afgeven. “Aan hennepkweken houd je vaak geen zakcent over”, zegt Rijgersberg. “Als je wordt gepakt, dan komen veel instanties op je af die geld van je willen zien. De inkomsten van de kwekerij worden belast en ook daar krijg je nog boetes over. De kweker wordt behoorlijk kaalgeplukt.”