De Winterboulevard Breda is vrijdagavond 11 december geopend. foto Perry Roovers
De Winterboulevard Breda is vrijdagavond 11 december geopend. foto Perry Roovers

Kerst zonder Winterboulevard en ijsbaan

Economie

CENTRUM – Na het verdwijnen van de Zomerboulevard is het nu de beurt aan haar koude variant. Er komt dit jaar geen Winterboulevard en daardoor ook geen ijsbaan aan de Haven.

De kosten zijn te hoog, de opbrengsten te laag en de animo onder de ondernemers is ver te zoeken. De stichting Haven en Kade, die alle ondernemers aan de Haven vertegenwoordigt, meldt dat niemand de boel in gang heeft gezet.

De stichting Bredase Haven is de officiële organisator achter het evenement. "Zij regelen onder andere de vergunningen. Wij zijn de ondernemers die de horeca verzorgen tijdens de Winterboulevard. Ik denk dat niemand echt het risico wil lopen", meent woordvoerster van de stichting Haven en Kade Clementine de Graauw.

“Veel ondernemers hebben gewoonweg geen tijd, omdat ze hun handen vol hebben aan hun eigen zaak. Daarnaast hadden we vorig jaar voor de huur van de pontons, de tent en de diesel met zulke hoge kosten te maken, dat is nu niet meer haalbaar”, zegt De Graauw.

De gemeente heeft in haar ogen goed geholpen en het evenement voldoende ondersteund. “Absoluut. Ze hebben volledige medewerking verleend en vorig jaar hebben we ook een subsidie van 50-duizend euro ontvangen voor de kerstmarkt”, aldus de Graauw.

Volgens de stichting Haven en Kade heeft de Winterboulevard zeker toekomst. De Graauw ziet voldoende kansen. Het is de bedoeling dat het evenement volgend jaar wel doorgang vindt. “Er is ook geopperd om het misschien tweejaarlijks op te zetten. We moeten het nog eens goed bekijken. Ik denk dat iedereen het gaat missen."