foto Fieke van Doremalen
foto Fieke van Doremalen

'Stadsmarinier is farce van de veiligheidskiwi'

Opinie

OPINIE - De VVD slaat de plank mis met de invoering van de stadsmarinier, vindt fractievoorzitter Patrick van Lunteren van de SP. Ook D66 zou hebben gezegd dat de stadsmarinier 'niets toevoegt'.

Door Patrick van Lunteren

Dinsdagavond was er een volgende stap op in de farce van de stadsmarinier, of zoals ik hem liever noem de straatsoldaat. De VVD verkiezingsbelofte van harde aanpak van straattereur krijgt steeds minder kleur op de wangen. Zo weinig kleur dat zelfs de coalitiepartijen het al geen marinier meer willen noemen.

Een veiligheidskiwi is de meest voor de hand liggende naam na het debat gisteren. Het draagvlak in de Raad waar BNdeStem daags na het debat over schreef is flinterdun en alleen maar gebaseerd op de wurggreep van het coalitie-akkoord. Iedereen is het er over eens dat de organisatie zoals die er staat goed functioneert en met een paar kleine correcties heel goed verder zou kunnen.

Op mijn vraag wat de stadsmarinier toevoegt in de veiligheid voor het meisje dat in het donker richting Bavel fietst, zei D66 woordvoerster De Bie: “Helemaal niets”. En dat is precies wat er aan de hand is. De stoere brede stadsmarinier die met mandaat respect af kan dwingen in de buurt is gereduceerd tot een klein mannetje met een telefoon en een agenda. Een mannetje, of zo u wilt vrouwtje, dat:

- verantwoording aflegt bij de Wethouder Veiligheid, tenzij de Burgemeester er over gaat.
- zit bij het overleg van de zogenaamde driehoek waarin veiligheidszaken worden besproken.
- is voorzitter van het overleg tussen alle sociaal maatschappelijke partners in de wijk
- stuurt de jongerenwerker en gezinsvoogd naar de juiste voordeur van probleemgezinnen
- stuurt de stadstoezichthouders die hun parkeerboetes in de binnenstad kunnen laten wat het is en zonder enig bevoegdheid de taken van politie over gaan nemen in de probleemwijken.
- beoordeelt alle aanvragen voor maatschappelijk projecten in hun wijken en beslist over toekennen van subsidie
- bepaalt waar camera’s mogen hangen en moet waarschijnlijk ook zelf de beelden afkijken.
- bepaalt hoe de fysieke ruimte in een wijk wordt ingericht zodat het veiliger wordt
- bepaalt of er straatverlichting komt op enge donkere plekken.

En vooral hij moet veel op straat zijn om in contact te komen met gewone mensen zodat hij weet wat er leeft.

Het worden er vijf. Als ze al deze taken serieus uit moeten gaan voeren dan hebben zij daar meer dan een dagtaak aan. De wethouder ziet dat zelf ook wel in. Het imago van de VVD is echter belangrijker dan het gezonde verstand. Mijn idee is dat als iets niet kapot is je het niet hoeft te repareren. En als iets echt niet functioneert, moet je vooral dat onderdeel repareren dat kapot is. Als het om veiligheid gaat is dat het kapotbezuinigde politiekorps. Zorg dat die mannen en vrouwen hun werk in de wijken en voor de mensen weer kunnen uitvoeren. Dan zijn dit soort schijnoplossingen niet nodig.

Het zou de VVD fractievoorzitter Dijkhof en VVD Wethouder Arbouw sieren als ze erkennen dat ze de plank misslaan met die straatsoldaat. Het zou de beide heren sieren als zij als een man het verlies nemen. Ik zal ze de volgende campagne roemen voor zoveel politiek lef en bestuurlijke verantwoordelijkheid. Daar scoren ze tegen die tijd meer mee dan met de farce van de veiligheidskiwi.

Patrick van Lunteren is fractievoorzitter van de Bredase SP-fractie.