De Winterboulevard Breda is vrijdagavond 11 december geopend. foto Perry Roovers
De Winterboulevard Breda is vrijdagavond 11 december geopend. foto Perry Roovers

Conflict organisatie oorzaak einde Winterboulevard

Economie

CENTRUM – Een hoogoplopend conflict tussen de twee stichtingen die betrokken zijn bij de Winterboulevard heeft er toe geleid dat het evenement eind dit jaar niet doorgaat. Zowel de Stichting Bredase Haven als de Stichting Haven en Kade zeggen van elkaar nog geld tegoed te hebben.

Eind september maakte de organiserende stichting Bredase Haven, die volgens het bestuur inmiddels is opgeheven, bekend dat de Winterboulevard niet doorgaat. In juni werd ook al de Zomerboulevard afgezegd. Gebrek aan geld werd als voornaamste oorzaak aangedragen.

Nu blijkt dat er een flinke onenigheid aan ten grondslag ligt. Die is ontstaan tijdens de laatste Winterboulevard van 2009/2010. Rode draad in het hele verhaal lijkt slechte communicatie en niet gemaakte of onduidelijke afspraken.

Onduidelijkheid die vooral gaat over vermeende sponsorgelden, niet of wel gemaakte offertes, wie voor bepaalde kosten opdraait, verkeerd ingecalculeerd dieselverbruik en verantwoordelijkheden.

"Veel geheimzinnige dingen, zo voelde het. Zo had de het bestuur van de Stichting Bredase Haven verschillende malen toegezegd de diesel te sponsoren. Kregen we ineens de rekening gepresenteerd", zegt de penningmeester van de Stichting Haven en Kade, Robert Wiegman.

Ronald Schluter, penningmeester van de Stichting Bredase Haven, ontkent dat ten zeerste. "Dat hebben we nooit toegezegd. We hebben gemeld dat we gingen proberen daarvoor een sponsor te vinden."

Saillant detail is dat beide organisaties niets of nauwelijks iets op papier hebben vastgelegd. Er wordt in dat verband alleen over notulen gesproken. Contracten werden uit goed vertrouwen niet opgesteld en dat brak hen deze zomer op.

Volgens de Stichting Bredase Haven was afgesproken gezamenlijk voor de kosten op te draaien. De Stichting Haven en Kade, waarin de ondernemers aan de Haven zijn vertegenwoordigd, bestrijdt dat en zegt dat zij vanaf het begin heeft benadrukt geen extra risico te willen lopen.

Schluter: "Iedereen was er bij dat we samen de kosten zouden delen. Daarvan zijn genoeg getuigen en het is opgeschreven." Wiegman:"We hebben juist benadrukt dat we daaraan niet mee willen doen. Ook wij hebben getuigen en het is genotuleerd."

Beide partijen geven aan het erg jammer te vinden dat het evenement dit jaar niet plaatsvindt. Ook hopen de vertegenwoordigers van de stichtingen dat in de toekomst de draad weer wordt opgepakt.

"Een ding is wel duidelijk. Een onderlinge samenwerking zit er niet meer in", melden beide stichtingen.