foto Fieke van Doremalen
foto Fieke van Doremalen

Breda wil aanpak huiselijk geweld verbeteren

Politiek

BREDA – De gemeente Breda wil de aanpak van huiselijk geweld verbeteren door in te zetten op verbetering van de hulpverlening. Er wordt een beleidsplan opgesteld genaamd 'Aanpak huiselijk geweld' met de nadruk op de vrouwenopvang.

De focus ligt op vroegtijdige hulpverlening om te voorkomen dat vrouwen beroep moeten doen op vrouwenopvang. Bij verbeteringen in de hulpverlening wordt gedacht aan meer aandacht voor de bij geweld betrokken gezinsleden.

Door voorlichting en trainingen tracht de gemeente eerder problemen te signaleren en tijdig hulp te bieden. Ook gaan gemeenten hun regierol versterken door een betere afstemming van activiteiten van alle uitvoerende partners, zoals het steunpunt huiselijk geweld en de veiligheidshuizen.

In 2009 werd de wet 'Tijdelijk huisverbod' in het leven geroepen. Na een jaar leverde de wet zeventien verbeteracties op. Uit overleg met gemeenten en organisaties kwam de conclusie dat er extra moet worden ingezet op voorlichting, trainingen en het organiseren van bijeenkomsten.

Verder voert de gemeente activiteiten uit op het gebied van privacy-knelpunten en gaat de gemeente meer regie voeren op onder andere samenwerkingsafspraken, protocollen, netwerkbijeenkomsten en Kindspoor.