foto Fieke van Doremalen
foto Fieke van Doremalen

CDA wil discussie over armoedebeleid

Politiek

BREDA – De CDA-fractie uit haar zorg dat bij de bezuinigingen op het armoedebeleid de kwetsbare groepen te hard worden gertoffen. De partij wil daarover graag in dicussie met het college van burgemeester en wethouders.

Het CDA wil graag het gesprek met het stadsbestuur aangaan over bepaalde zaken die als 'franje' worden aangemerkt. "We vinden het belangrijk dat kwetsbare groepen, zoals kinderen die geen invloed hebben op de financiële situatie van de ouders, niet benadeeld worden door de bezuinigingen", vertelt Linda van Beek van het CDA.

"Binnen de BredaPas vallen echter verschillende kortingen waarvan wij denken dat ze niet nodig zijn", volgens Van Beek. Belangrijk is dat de BredaPas geen korting geeft op zaken die niet noodzakelijk zijn." Als voorbeeld noemt ze korting op een abonnement op de krant. "Veel andere inwoners van Breda hebben ook geen abonnement op de krant."

Het CDA wil ook praten over de voor- en nadelen van de huidige korting op de premie op de collectieve aanvullende ziektekostenverzekering. De fractie zou liever alternatieve mogelijkheden voor bezuinigingen bekijken die voorkomen dat kwetsbare groepen de premie niet meer kunnen betalen.

"We moeten vooral voorkomen dat mensen afzien van een aanvullende verzekering omdat het te duur is. Hierdoor zou het namelijk kunnen dat meer mensen een beroep doen op bijzondere bijstand", aldus Van Beek. Ook vraagt de fractie aandacht voor de bezuinigingen op de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO).

Het college moet kijken naar een alternatieve bezuiniging, vindt het CDA. Volgens de fractie zou een verlaging van de bijdrage van de gemeente aan de financiering van de aanvullende verzekering namelijk een optie zijn.

"De premie zou gehalveerd kunnen worden zodat hij betaalbaar blijft", vertelt Van Beek. "Ook is de interesse voor een aanvullende verzekering onder jongeren waarschijnlijk een stuk minder groot dan bij ouderen. Daarom moeten we ons ook meer richten op maatwerk."

Ook vraagt de fractie het college enkele maatregelen, waaronder die in de collectieve ziektekostenverzekering, cumulatief door te berekenen. Tijdens de commissievergadering Economie op 30 november kunnen de uitslagen dan besproken worden.