Afbeelding

Pierre van Hooijdonk: 'We hebben het goed gedaan'

Voetbal

BREDA – Ruim een jaar lang was Pierre van Hooijdonk ambassadeur van het HollandBelgium Bid. Een dag na de teleurstelling in Zürich, waar Nederland niet als winnaar uit de bus kwam, relativeert de oud-voetballer van NAC het mislopen van de hoofdprijs. “We zijn nooit topfavoriet geweest.”

Donderdag was het toch nog even slikken nadat bekend werd dat niet Nederland het WK van 2018 mag organiseren, maar Rusland. Van Hooidonk kan alleen maar tevreden terugkijken naar de manier waarop het bid is samengesteld en gepresenteerd.

“Het was al wel duidelijk dat we als Nederland en België een te kleine broek hebben. Maar daarom is het ook anders aangepakt. Om je te onderscheiden. Dat is ook gelukt, want we kregen veel positieve reacties over de laatste performance”, aldus Van Hooijdonk.

De spanning was gisterochtend te snijden onder de vertegenwoordigers van het HollandBelgium Bid. Een laatste kans om stemmen te winnen. “Het waren allemaal voetballers die de presentatie hielden. Dat is apart, want dat is heel anders dan wat ze gewend zijn. Het zijn geen acteurs en toch is het goed gelukt. De presentatie liep gesmeerd.”

Van Hooijdonk reisde het afgelopen jaar de hele wereld rond om de WK-kandidaatstelling kracht bij te zetten. Hij kwam in Zuid-Korea, Zürich, Trinidad en Brazilië.

“Wij waren als oud-voetballers het promotieteam. Onze rol als ambassadeur lag vooral op het maatschappelijk vlak. We hebben veel met kinderen uit achterstandswijken gedaan. Aan hen gaven we bijvoorbeeld voetbalclinics. Je ontmoet daardoor ook zoveel mensen. Het was in die zin echt geweldig.”

Of hij de volgende keer dat Nederland zich kandidaat stelt weer actief meedoet, betwijfelt hij ten zeerste. "Dat is zover weg. Volgens mij kan Nederland pas meedoen om het WK in 2030. Nou tegen die tijd moeten Snijder en Van Persie het maar doen."