http://www.bredavandaag.nl/nieuws/economie/ondernemen/2010-09-22/gouden-toekomst-voor-chinese-led-gigant-bredafoto Erik Eggens
http://www.bredavandaag.nl/nieuws/economie/ondernemen/2010-09-22/gouden-toekomst-voor-chinese-led-gigant-bredafoto Erik Eggens

Gouden toekomst voor Chinese LED-gigant in Breda

Zakelijk

BREDA – De één z’n dood is de ander z’n brood. De gloeilamp sterft langzaam uit, LED-verlichting heeft de absolute toekomst. LED-gigant SFT Europe ziet de toekomst rooskleurig in.

Peter Zwaan, general manager bij SFT Europe in Breda, voorspelt een gouden toekomst voor de LED-fabriek uit China. Sinds een paar maanden zit het bedrijf met een vestiging aan de Van de Reijtstraat naast de Woonboulevard.

Binnenkort verhuist het bedrijf naar een nieuw pand. Dat laat nog even op zich wachten. “Het assortiment moet nog worden aangepast aan de Europese vraag van LED-verlichting”, meent Zwaan. De straatlantaarns in de Van de Reijtstraat rust de fabrikant uit met LED-verlichting van de eigen lopende band. Eind september moet die zijn aangebracht.

Zwaan kwam tijdens een bezoek aan China in contact met de SFT. Zwaan bezocht de fabriek in Yizheng in het oosten van China. “CEO van SFT China, Mr. Ji Shi gaf een rondleiding door de enorme fabriekshal. Die hallen in China zijn niet te vergelijken met wat we hier hebben.”

Zwaan kwam met het idee de LED-gigant te introduceren in Europa om zo het bedrijf uit te breiden. Onwikkelingsmaatschappij REWIN, gevestigd in Breda, bleek met hetzelfde idee te zitten. “Toen ik hoorde dat REWIN er mee bezig was dacht ik dat er kapers op de kust zaten”, legt Zwaan uit. “Uiteindelijk zijn we toen samen met Rewin gaan kijken voor huisvesting in Brabant.”

Het resultaat is SFT Europe BV een joint venture van SFT China en BredaLED. De productie van LED-lampen gebeurt in China, het Bredase filiaal zorgt voor de marketing en verkoop binnen en buiten Europa. “In de toekomst moet hier ook de assemblage plaatsvinden.”

Zwaan is overtuigd van het product, te meer omdat de overheid langzaam de energieslurpende gloeilamp in de ban doet. “Ook al was dat niet gebeurd, had LED-verlichting een goede toekomst. De energiebesparingen is enorm, meer dan 80 procent. Het is een kwestie van tijd.”