PvdA haalt uit naar wethouder Willems

Politiek

BREDA – PvdA-raadslid Solveig van Mourik heeft geen goed woord over het door wethouder Wilbert Willems aangekondigde parkeerbeleid. De sociaal-democrate meent dat hij zich te veel laat leiden door het ‘speeltje’ van de VVD; het gratis parkeren na winkelsluitingstijd.

Voor de PvdA valt het niet uit te leggen dat, wanneer het parkeerbedrijf met een tekort van ruim 900-duizend kampt, toch wordt gekozen voor een beleid waardoor de gemeente inkomsten misloopt. In dit geval het gratis parkeren na winkelsluitingstijd. “Als de wethouder echt ballen had gehad.”, zo begon Van Mourik haar betoog tijdens de commissievergadering donderdag. “Ik had niet verwacht dat een GroenLinks wethouder akkoord kan gaan met het uitgestippelde beleid.”

Willems hoorde het aan, maar raakte niet onder indruk. Hij meldde een evenwichtig beleid te hebben neergezet geheel in de lijn van het coalitieakkoord. Van Mourik kon ook geen begrip opbrengen voor het wel verhogen van het tarief voor bewoners en abonnementhouders, maar tegelijkertijd het ontzien van de bezoekers in de stad.

De wethouder zei dat die verhoging erg meeviel en dat de tarieven in Breda ten opzicht van andere steden sowieso laag liggen. “Voor de bewoners stijgen de maandlasten van 6,50 euro naar ongeveer 7,20 euro. Dat is te verwaarlozen. Het kan zomaar zijn dat volgend jaar de andere tarieven weer omhoog gaan. Dat bekijken we elk jaar.”

Als laatste punt van kritiek werd de bezuiniging op de beheerdersloges aangehaald. Het PvdA-raadslid vreest da de veiligheid van de parkeergarages ernstig in gevaar komt. “Hoe kan de wethouder nou garanderen dat mensen geen gevaar lopen. Het kost een kwartier voor de centrale om ter plekke te zijn.”

Willems meent dat de veiligheid niet in het geding komt. Hij wees op andere garages waar het langer zonder personeel draait. Ook haalde hij aan dat alles in de gaten wordt gehouden. De PvdA vroeg aan de wethouder of het parkeerbeleid in zijn geheel eens tegen het licht kan worden gehouden. Een evaluatie was volgens de fractie wel op zijn plaats. Daar ziet Willems weinig heil in, liet hij weten.