Gemeente Breda negeert motie D66

Politiek

BREDA - D66 is verontwaardigd over het feit dat er geen donorregistratieformulier wordt geleverd bij het ophalen van een overheidsdocument, zoals een rijbewijs. Het nieuwe beleid was het gevolg van een motie die werd ingediend en aangenomen in september 2008.

De partij vroeg begin november dit jaar om opheldering bij het college van burgemeester en wethouders. Het college reageerde dat het aanvankelijk wel gestart was met het uitdelen van de donorformulieren, maar dat er veel negatieve reacties van Bredanaren op kwamen.

Er ontstond een discussie tussen medewerkers en inwoners over donorschap. Omdat de baliemedewerkers niet zijn gekwalificeerd om over dit onderwerp te discussiƫren is er besloten om de formulieren niet meer automatisch bij een overheidsdocument mee te leveren. De registratieformulieren liggen nu op de balie.

Bart Vos, gemeenteraadslid, zegt: "Het maakt ons niet uit waar de formulieren liggen, zolang er maar aandacht aan wordt besteed. Want er is nog steeds een groot donorentekort in Nederland."

D66 wees het college er ook op dat er een landelijk voorstel was voor gemeenten om inwoners te stimuleren een donorformulier in te laten vullen. Het college reageerde dat mensen nu worden gewezen op de documenten voor de donorregistratie bij het ophalen van een overheidsdocument.

Het tekort aan formulieren waar de gemeente mee kampte, is inmiddels ook opgelost.