foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

Raad zwakt bezuinigingen op minima af

Politiek

BREDA – De bezuinigingen op het armoedebeleid worden iets minder hard doorgevoerd dan het college beoogde. Dat bleek maandag na het debat in de tweede sessie van de gemeenteraadsvergadering, waarin de voorstellen op sommige punten naar beneden werden bijgesteld.

Verantwoordelijk wethouder Cees Meeuwis kon zich in een aantal voorstellen van de raadsfracties wel vinden. “U vraagt de 65 plussers te ontzien en iets met de langdurigheidstoeslag te doen. Sterker nog, dat is wat een meerderheid voorstelt.”

Zo werd besloten dat niet iedereen met een halvering van de toeslag te maken krijgt. In een motie van de coalitiepartijen GroenLinks, D66, CDA en de VVD werd het bedrag op 250 euro per jaar gelijk gesteld voor alle gebruikers van de regeling.

Daarnaast wordt de eigen bijdrage op de collectieve aanvullende ziektekosten verzekering niet in zijn geheel uitgekleed. Vanaf 1 januari krijgen mensen in de bijstand recht op 25 procent vergoeding van de premie waar het voorheen 50 procent was.

Ook worden de 65 plusser ontzien door de regeling duurzame gebruiksgoederen niet te schrappen. De motie van de PvdA werd unaniem door de gemeenteraad aangenomen. Alle partijen vonden dat deze regeling niet te vergelijken valt met de langdurigheidstoeslag, omdat deze groep geen verplichting heeft om een baan te zoeken.

De uitkomsten van de vergadering werden niet zonder slag of stoot behaald. Uiteindelijk werd er een fel debat gevoerd tussen oppositie en coalitie, waarin soms harde woorden vielen.

Zo merkte VVD-raadslid Hanneke van Maanen op dat ze het gevoel kreeg naar een grijsgedraaide plaat te luisteren, wanneer ze naar de oppositie luisterde.

SP-fractievoorzitter Patrick van Lunteren vroeg zich hardop af of ze net zo goed thuis konden blijven. Daarover heen kwam Frans Szablewski die zelfde opmerking maakte.

Van Maanen eindigde de discussie met opmerking naar de oppositie over het aanpraten van de verkeerde ideeën. “Als je alleen maar spreekt over wat het de mensen gaat kosten dan creëer je een onderbuik gevoel. Ik heb moeite met de armoede val. Dat mensen die werken minder krijgen dan mensen met een uitkering.”