Afbeelding

Twee pioniers trotseren convenant Koopzondagen

Economie

CENTRUM – Voor het winkelend publiek dat zondag speciaal richting de binnenstad toog, zijn twee winkels de enige lichtpuntjes in een parade van gesloten deuren. Muziekzaak Velvet en Oil & Vinegar maken als eerste ondernemers gebruik van de zondagsopenstelling.

Er zijn aardig wat mensen op de been in de Bredase binnenstad. Ze schuifelen langzaam door de winkelstraten en kijken aan tegen gesloten hekwerken en donkere etalages. In het hele centrum staan twee reclameborden op straat als stille getuige van pioniersschap.

Door de stad wandelend wordt dus al snel duidelijk dat de meeste winkels zich voorlopig houden aan het gesloten convenant van maximaal 19 dagen. Slechts twee ondernemers zien het anders en gooien de eerste niet vastgestelde zondag tegen de stroom in hun deuren open.

“Het is rustig, maar daar komt verandering in. Dat weet ik zeker. ”, zegt eigenaar Arend van Maaren van Velvet aan de Tolbrugstraat. “In januari is het sowieso niet druk. Dat trekt vanzelf weer aan. “Ik heb het convenant niet ondertekend, want ik wil elke zondag open. Mijn personeel vindt dat geen probleem. Ze vinden het prima om dan te werken.”

Volgens Van Maaren is de situatie op dit moment verre van ideaal. Hij vindt dat het voor het publiek alleen maar onduidelijker is geworden. “Vanochtend reed ik langs de Hema en daar stonden een tiental mensen voor een gesloten deur te wachten.”

De eigenaar van Oil & Vinegar aan de Korte Brugstraat, Pieter Vermaas, is vandaag gewoon open. Ook hij ondertekende het convenant niet. “Ik weet dat veel ondernemers de kat uit de boom kijken, maar dat heeft geen zin. Je ben open of niet.”

Vermaas zegt dat hij nu al zijn omzet van een gemiddelde maandag heeft behaald. “Mijn dag kan niet meer stuk. Dat geldt niet voor iedereen. Ik heb al tientallen gefrustreerde klanten over de vloer gehad. Mensen die speciaal uit Eindhoven, Sliedrecht en België naar Breda komen voor de koopzondag.”

Een van die klanten is Johan Slootemaekers uit Turnhout. De man baalt nu hij samen met zijn gezinsleden voor niks in Breda is beland. “Het valt erg tegen. Het is zo onduidelijk wanneer de winkels open zijn. Ik werk in de horeca en dan is het heel gewoon om regelmatig in het weekend te werken.”

Een uit Breda afkomstige vrouw zegt er niets van te begrijpen. “Ik heb vanochtend gegoogeld en toen kwam ik op een site, waarop stond dat het 9 januari koopzondag is. Ik hoopte in ieder geval dat de Hema, de V&D en het Kruitvat open zouden zijn. Nou, niet dus.”

Vermaas denkt dat de andere winkeliers vanzelf van gedachten zullen veranderen. “Breda is zo’n mooie stad, maar dan moet je wel wat te bieden hebben. Daarnaast is het goed voor de werkgelegenheid, want als het gaat lopen, neem ik voor de zondag een personeelslid aan.”