foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

Risico gemeente financiële malaise NAC 20 miljoen

NAC

STEENAKKER – De gemeente loopt door de zorgelijke financiële situatie van NAC een risico van 20-miljoen euro. Dat bedrag investeerde Breda in het stadion van de voetbalclub.

Dit verduidelijkt het college van burgemeester en wethouders in beantwoording van vragen van D66 aan het adres van het stadsbestuur. Ook wordt gerept over een lening van ruim 650-duizend euro aan de Bredase Investerings Maatschappij (BrIM). “Om die reden vindt er regelmatig overleg plaats met het bestuur van NAC. Het college laat zich via deze bestuurlijke weg goed informeren, juist ook omdat de gemeente als eigenaar van het stadion risico loopt”, zo laat het stadsbestuur weten.

De gemeente is over de schuld aan de BrIM in overleg met de club en heeft NAC aangeboden een aflossingsregeling te treffen.
D66 stelt eveneens aan de kaak hoe het mogelijk is dat in mei de financiële positie van NAC een geheel andere bleek dan dat bij het college bekend was. Volgens de gemeente heeft zij inzicht gekregen in voldoende rapportages en die klopten tot april 2010 met het feitelijke verloop van kosten en baten met de verwachtingen van de club.

“In mei 2010 werd bekend dat er sprake was van tegenvallers, zoals het niet doorgaan van incidentele sponsorinkomsten en personeel- en huisvestingskosten. Het toenmalige bestuur van NAC Breda heeft ons hierover kort na de berichtgeving via de media geïnformeerd’, meldt het stadsbestuur.

Overigens gaat de gemeente alleen voor 20 miljoen het schip in als NAC failliet gaat. Want dan heeft de gemeente een prachtig stadion zonder huurder.