Stemmen in Breda. foto Nicky Osinga
Stemmen in Breda. foto Nicky Osinga

'Te weinig Bredase kandidaten bij verkiezingen 2 maart'

Politiek

BREDA - Er staan bij de aankomende verkiezingen van 2 maart drie Bredase kandidaten op de kieslijsten van de elf deelnemende partijen. “Te weinig”, aldus de kandidaat-leden van D66, PvdA en VVD.

Mariëlle Overboom, Statenlid D66, vindt het vreemd dat uit de derde stad van Brabant maar drie kandidaten komen. “De provincie beslist over belangrijke dingen die de gemeente aangaan. Zoals de hoeveelheid huizen die Breda mag bijbouwen. Daarom is het belangrijk dat Statenleden, met hun Bredase achtergrond, over die onderwerpen in debat kunnen gaan”, zegt Overboom.

Henk Leenders en Marijke Tsoutsanis, kandidaat-leden van respectievelijk de PvdA en VVD, zijn het met Overboom eens. “Officieel vertegenwoordig je als Statenlid de hele provincie, maar ik heb vooral contacten in Breda en West-Brabant. Daarnaast heb ik ook emotionele banden met deze regio”, legt Leenders uit.

"De Bredase politiek heeft vaak het gevoel dat ze het zelf wel kunnen regelen", meent Overboom. VVD-kandidaat Tsoutsanis vermoedt dat dat niet helemaal door de gemeenteraad zelf komt. “Bij de gemeenteraadsleden is het vaak onbekend welke rol, taken en bevoegdheden de provincie heeft. Daarom wordt de provincie vaak als lastig ervaren.”

“Maar zichtbaarheid is ook belangrijk, we moeten als provinciecollege meer communiceren met gemeenteraden. Een goed voornemen van de Bredase kandidaten op de volgende provinciale agenda”, sluit Tsoutsanis af.