Afbeelding

Boogiedown linkt Breda en cannabisvoedingproducent

Cultuur

BREDA – De gemeente Breda en Canna, een bedrijf dat onder andere voedingssupplementen produceert voor de cannabisteelt, staan samen prominent in beeld als sponsors op de website van het hiphopfestival Boogiedown. Wethouder Cees Meeuwis: “Dat verbaast me ten zeerste.”

De gemeente Breda heeft samen met B5-steden, als onderdeel van de taskforce Brabant, de oorlog verklaard aan de hennepteelt in de provincie. Tegelijkertijd staan de logo’s van de stad, die uit het potje Cultuur subsidieert, en Canna als hoofdsponsor eendrachtig onder elkaar vermeld.

Welk signaal
Meeuwis, met in zijn portefeuille evenementenbeleid, is op zich niet tegen het gegeven dat Boogiedown zich laat sponsoren door Canna. Maar hij was zelf niet op de hoogte van de markt waarin de hoofdsponsor zich onder meer begeeft.

“Het is een legaal bedrijf dat zijn producten gewoon mag verkopen. Alleen moet je de vraag stellen wat dit voor uitstraling heeft. Wat voor signaal geven we als gemeente. Ik kan mij voorstellen dat er bepaalde associaties worden gemaakt. Is dit goed als je kijkt naar de promotie van ons vestigingsklimaat. Ik wil hier wel over praten”, aldus Meeuwis.

Een woordvoerder van Canna meldt dat zij vele evenementen sponsort, maar dat het bedrijf nog nooit problemen heeft gehad. De Bredase onderneming levert eveneens aan de groente- en plantenteelt.

Legaal bedrijf
“We zijn helemaal legaal en dragen netjes belasting af. Ik verbaas mij ten zeerste dat dit zo wordt besproken. We zijn een groot bedrijf dat handelt over de hele wereld. Ook in Amerika, waar cannabis heftig wordt bestreden, is er nooit iets voorgevallen”, meent de zegsman.

Boogiedown vermeldt de twee partijen prominent op haar website, omdat zij het meest investeren in het festival. Voorzitter Maarten van Vugt snapt de gevoeligheid voor de gemeente Breda, die met 20-duizend euro subsidieert, niet en wijst op de legaliteit van Canna.

“Natuurlijk hebben we er over nagedacht. We zien het probleem niet. We zijn hartstikke trots op onze hoofdsponsor. Het is al lastig genoeg om sponsoring te vinden. Buiten dat moet je Canna volledig scheiden van de illegaliteit. Als het een probleem is, hoor ik dat graag zelf van de gemeente”, laat de voorzitter weten.