Na 25 jaar te zijn gekraakt, werd de Heilig Hartkerk donderdagmiddag ontruimd. foto Erik Eggens
Na 25 jaar te zijn gekraakt, werd de Heilig Hartkerk donderdagmiddag ontruimd. foto Erik Eggens

Breda negeert verzoek tot sloop deel Heilig Hartkerk

Cultuur

BOEIMEER – Breda gaat niet mee in het verzoek van Woonzorg Nederland om een deel van de Heilig Hartkerk aan de Baronielaan te slopen. Dat antwoordt het college van B&W na vragen van GroenLinks Breda.

“Wat ons betreft moet een haalbaarheidsonderzoek worden gedaan om aan te tonen of herbestemming ervan mogelijk is” stellen burgemeester en wethouders. “Verschillende partijen als Stichting Toekomst Heilig Hartkerk, Vereniging Behoud Heilig Hartkerk en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed worden bij dit onderzoek betrokken.” Het haalbaarheidsonderzoek start binnenkort en wordt waarschijnlijk in juni van dit jaar afgerond.

Woonzorg diende eerder een verzoek in om de laatste twee traveeën, het achterste deel van het schip van de kerk, van de kerk te slopen. Dat stuitte op veel verzet bij verschillende partijen. Bouw- en Woningtoezicht begeleidt en controleert nu de werkzaamheden aan de kerk.

Donderdag 7 april werd kerk ontruimd. Woonzorg verzocht de krakers die nog in de kerk woonden, hun boedel te pakken en te vetrekken. De ontruiming begon ’s ochtends en duurde tot ongeveer zes uur ’s avonds.