Afbeelding

Gekrakeel om renovatie flat Draaiboom

Nieuws

HEUSDENHOUT – Na veertien jaar wordt er nu begonnen aan de renovatie van de flats Draaiboom, Heusdenhoutsestraat en Gastakker. De drie flats moeten nodig geïsoleerd worden om aan de normen van vandaag te kunnen voldoen. Toch zijn een aantal bewoners van Draaiboom niet tevreden over de gang van zaken.

Koud
Volgens bewoonster Aniela Kordalski van Draaiboom is het kommer en kwel. “Toen ik hier in 1997 kwam wonen, beloofde de woonstichting Laurentius om zo snel mogelijk te gaan isoleren. Er zouden bijvoorbeeld dubbele ruiten in alle appartementen komen.” Ze stelt dat ze voor verwarming van haar appartement zes-, zevenhonderd euro extra kwijt is per jaar.

"Een flat uit 1970 kun je qua verwarmingskosten niet vergelijken met een flat van nu", stelt directeur André Heintjes van Laurentius. Ook met de vermeende belofte is hij het niet eens. “Wij hebben nooit concreet toegezegd om het op een korte termijn te gaan isoleren, vooral ook omdat er bijzonder hoge kosten aan verbonden zijn.” Hierbij doelt de directeur op het bouwjaar van de flats, 1971. Er is een hoop geld gemoeid met de verbouwing van de flats.

“Daarbij, als we alleen dubbel glas zouden plaatsen, zou er een hoop warmte ontsnappen via de muren", aldus Heintjes. “Daarom gaan we het hele gebouw ‘inpakken’; er komt om de flat nog een muur met daartussen isolatiemateriaal.”

Communicatie
Om het gebouw in te pakken, is deze week begonnen met het plaatsen van een voorzetmuur bij de garages. Kordalski: “Dat is ook niet tegen ons gezegd. De mensen met een garage hebben afgelopen weekend een brief gekregen dat hun auto’s uit de garages moesten." Maandagochtend konden een aantal bewoners de garage niet uit. "Omdat ze toen al zijn begonnen met dat muurtje. Ik vind het allemaal erg knullig geregeld.”

Een andere mevrouw uit de flat, die niet bij naam genoemd wil worden, is het hiermee eens. “Communicatie? Welke communicatie?” zegt ze lachend. “Wij zijn alleen globaal geïnformeerd.”

Volgens Heintjes is hier allemaal niks van waar. “Eind maart hebben wij een persoonlijke brief naar de garagehouders gestuurd met daarin het verzoek hun auto niet in de garage te zetten.” Ook heeft de woonstichting de overige bewoners geïnformeerd met een ‘nieuwsbrief die regelmatig verschijnt.’

De gevel
Als de gevels en dus de balkons worden verbouwd, moeten er steigers met daarvoor groene netten komen om afbrokkelende delen op te vangen. “Ik heb gehoord dat die dingen daar wel drie maanden moeten hangen”, vertelt Kordalski. Heintjes ontkracht dit. “Wij zorgen dat er zo min mogelijk van die netten komen en dat ze er heel kort of zelfs niet hoeven te hangen.”

De bouw
Over de kosten van de bouw hoeven de bewoners niet bang te zijn. “Wij rekenen geen extra huurverhoging”, legt de directeur uit. Wel zegt hij dat ze vertraging in het proces hebben opgelopen. “We wilden in het najaar van 2010 beginnen, maar dat is opgeschoven naar nu.” De verbouwing duurt zonder oponthoud, tot eind november.