Horeca Breda massaal in de verkoop

Economie

BREDA – De Bredase horeca is aan een flinke verandering onderhevig. Cafés en restaurants vallen om of staan te koop. Ondernemers zijn de horeca beu, het werk wordt te zwaar en de crisis en verscherpte regelgeving hakken er in. Hoe de Bredase horeca een ander gezicht krijgt.

Cafébaas Ad van den Muijsenberg van het Muijseum aan de Veemarktstraat legde eerder al uit dat hij het na 22 jaar voor gezien houdt. “Ik ben nu 50 jaar oud en voel dat het werk te zwaar wordt”, zei Van den Muijsenberg.

Klaarenbeek
De specifieke eisen die het beroep met zich meebrengt, blijken voor meer ondernemers nu even te veel. Eigenaresse Ingrid Verwijmeren van grandcafé Klaarenbeek aan de Ginnekenweg zet de zaak koop omdat ze voor haar gezin kiest. “Iedere dag tot 02.00 uur werken en dan toch vroeg opstaan omdat je voor je kind wilt zorgen wordt nu echt te veel.” Verwijmeren en haar man hebben geprobeerd het café te verpachten, maar dat liep volgens het echtpaar volledig uit de hand. “De pachter heeft de reputatie zaak tot op de grond toe afgebroken.”

Andere restaurants gaan dicht omdat ze financieel het hoofd niet boven water kunnen houden. Restaurant Ganache aan de Nieuwstraat bestond slechts anderhalf jaar toen het de deuren al weer sloot. “Het tegenvallende klantenbezoek en de recessie zijn de oorzaak van het faillissement”, stelde de curator.

Hemingways
De crisis zorgde er volgens eigenaar Hans Kollen voor dat hij zijn zaak Hemingways aan de Rijsbergseweg dicht ging. Hemingways werd in 1997 geopend. Kollen: “Veertien jaar lang hebben we er onze ziel en zaligheid ingegooid. Het is heel teleurstellend dat het nu over is.” Ook restaurant Kip, dat zich in 2009 vestigde aan de Oude Vest, staat al weer te koop. De eigenaar is niet bereikbaar voor een reactie.

Ook Jeroen Verpaalen, die met zijn zaak l’Entrecote landelijk nieuws werd toen hij bekendmaakte het eten gratis weg te geven, werd vorige week failliet verklaard. Hij ging al een paar weken eerder dicht, omdat hij het niet kon bolwerken.

Meer dan tien keer te koop
Andere zaken die te koop staan in Breda zijn onder andere De Zusjes, Cuba & Co, D’n Arme Duvel, de Pastorie, de Catch 22, Wiesje, ‘t Piggenhuis, de Texashoeve en Vodka. Daarnaast is er nog een handjevol zaken dat in de stille verkoop staat en niet met naam wordt genoemd op bijvoorbeeld de website van horecamakelaar Hormax.

Konklijke Horeca
Peter Werther, voorzitter van de Koninklijke Horeca Breda, weet dat horecazaken altijd al snel van hand tot hand gaan, maar ziet nu ook een stijging in het aantal eigenaren dat de tent te koop zet. “Het kan liggen aan het feit dat er een slechtere carnaval is gedraaid”, zegt hij. “Misschien hebben ondernemers daardoor minder vet op de botten en vallen sneller om.”

Helpen
Brouwerij InBev probeert daar te helpen waar nodig, zegt woordvoerster Annemieke Matthijssen van de brouwerij. “Als ondernemers het moeilijk hebben, proberen we te helpen door de huur uit te smeren over een langere periode.” Toch denkt de woordvoerster niet dat veel ondernemers moeite hebben om de huur te betalen.”

Horeca te koop weergeven op een grotere kaart