De laatste hand wordt gelegd aan de inrichting van het Grand Theatre foto Jorgen Janssens
De laatste hand wordt gelegd aan de inrichting van het Grand Theatre foto Jorgen Janssens

Nog even en het Grand Theatre is weer voor Bredanaars

Economie

CENTRUM – Het Grand Theatre was al gered door ondernemer Aad Ouborg die het markante gebouw geheel restaureerde. Na 3,5 jaar gaan de deuren weer open en is het uit 1921 stammende gebouw weer deels terug voor de Bredanaar.

Deels, want het complex is niet iedere dag open voor publiek en als het open is, geldt dat vooral voor besloten feesten en bijeenkomsten. Het wordt geen restaurant, kroeg of café waar iemand even een hapje of een drankje kan doen.

Toch vindt er straks ongeveer 25 keer per jaar een publieksevenement plaats, zodat ook de Bredanaar weer kan genieten van het Grand Theatre. De laatste hand wordt gelegd voor de officiële opening van vanavond. Personeel is druk doende. Op de achtergrond in de grote zaal klinkt het stemmen van een piano.

Iedereen kan het zien
Bij binnenkomst is het overweldigend om te zien hoe de voormalig bioscoop met een mengeling van jugendstil, art déco en art nouveau en een moderne inrichting tot één geheel is gemaakt. In het monumentale trappenhuis, met bovenin een tot verbeelding sprekend glas-in-lood dakraam, staan strak gestileerde barretjes, tafels en stoelen opgesteld.

“Het is een hele klus geweest om van deze locatie iets te maken. Maar we krijgen zoveel enthousiaste reacties dat er eindelijk iets mee is gebeurd. Straks gaat het hier om een combinatie bedrijfsbijeenkomsten en cultuur, maar ook publieksevenementen, zodat iedereen het kan zien”, zegt Bert Janssen van Picture This, de exploitant van het theater.

Het Grand Theatre bestaat uit drie verschillende ruimten. Zo is er de grote zaal, waarin duizend mensen terecht kunnen. Daarnaast is er op de eerste etage een kleine zaal en op de begane grond de foyer. Op dit moment wordt tot in detail alles klaargestoomd voor het feest: een kabeltje hier, een stoel daar.

Bioscoopstoeltjes
Op het voormalig balkon van de grote zaal, dat voorheen gevuld was met bioscoopstoeltjes, is een soort loungeachtige plek gecreëerd. Een herinnering van popcorn en lege zakjes chips die naar beneden worden gegooid schiet voorbij, maar in deze nieuwe omgeving wordt die gedachte snel verdreven. Plots schalt harde muziek door de boxen. Een laatste test van de techniek blijkt even later.

“In Breda waren op deze schaal weinig mogelijkheden. We moesten voor grotere bedrijfsevenementen altijd uitwijken naar andere locaties in de regio. Nu hebben we hier ook een perfecte plek. Ik ben als Bredanaar dan erg trots”, aldus Janssen.

Zakelijke evenementen
Buiten de besloten feesten, partijen en bijeenkomsten zijn er voor de Bredanaar ook momenten een bezoek te brengen aan het monumentale pand. De eerste mogelijkheid daarvoor is Thirty Dancing op 14 mei. Een dansavond voor dertigers, die op andere locaties een succes is volgens Janssen.

“Het belangrijkst zijn de zakelijke evenementen. Maar straks komt het Jazz Festival vier dagen over de vloer en dan is het open voor iedereen. We zien we ook mogelijkheden samen te werken met BredaPhoto of het Filmfestival. Zo willen we het Grand Theatre aan de Bredanaars teruggeven.”