De recordpoging polonaiselopen als examenstunt op het Markenhage College is geslaagd. foto Jelle Willers
De recordpoging polonaiselopen als examenstunt op het Markenhage College is geslaagd. foto Jelle Willers

Langste polonaise op Markenhage ‘beetje chaotisch’

Algemeen

WESTERPARK – Vijfhonderd polonaiselopers, zoveel had de organisatie van de langste polonaise ter wereld als examenstunt, nodig. Alle leerlingen was dan ook gevraagd mee te doen. Dat lukte helaas niet, uiteindelijk hebben 607 leerlingen van het Markenhage College achter elkaar gelopen. Het was wel goed voor het record.

Harde muziek, schreeuwende, lachende, pratende maar bovenal polonaiselopende jongeren. Al wordt het begrip ‘polonaise’ erg uitgerekt: de scholieren van het Markenhage lopen in een lange sliert, met hier en daar een onderbreking in de ketting, achter elkaar. Toch kan dit het enthousiasme van medeorganisator Bjorn Brands (19) niet temperen. Met een megafoon in zijn handen pept hij de boel telkens weer op.

Bjorn zelf is gehuld in een toga. “We hoopten op mooi weer, dat de weergoden ons goedgezind zouden zijn, vandaar de toga’s” Met een tevreden blik kijkt hij naar de zon. Op het schoolplein staan alle kinderen die mee hebben gedaan of in ieder geval bij dit feestje wilden zijn.

“Het is een beetje chaotisch verlopen”, zegt Bjorn. Een beetje is misschien wat zwak uitgedrukt aangezien het hele plein zo ongeveer een explosie van lawaai is. “We hebben dit als examenstunt bedacht”, vertelt de medeorganisator. “Uit alle examenklassen, mavo, havo en vwo, is iemand geloot die mee mocht helpen met de organisatie.”

“Wij wilden onze laatste schooldag hier goed afsluiten en dat hebben we zo gedaan”, vertelt hij trots. Volgend jaar gaat hij studeren aan de Universiteit van Tilburg, maar eerst moet hij nog examens doen. “Eerst hier nog een feestje en dan, helaas, weer leren.”