foto Peter Visser
foto Peter Visser

Ouwerkerk: Taak onderschat

NAC

STEENAKKER - Voor NAC zit het seizoen er bijna op. Nog een uitwedstrijd tegen Willem II en een reddingsactie waarvoor de eindsprint nog moeten worden ingezet. Tijd voor een terugblik aan de hand van elf namen. Vandaag: Bernard Ouwerkek.

Oud-gemeentesecretaris, adviseur bij HEJA. Iemand die van aanpakken wist en die zelf heeft aangetoond een overlever te zijn - hij had slokdarmkanker. Bernard Ouwerkerk, per 1 juli trad hij aan als interim-directeur bij NAC, daarmee Theo Mommers opvolgend.

Ouwerkerk trad aan voor een half jaar. Die periode hield hij strak aan, bleek 1 januari. NAC’s interim-bestuur was nog druk bezig met de zoektocht naar een opvolger, maar dat was voor Ouwerkerk geen bezwaar: hij trad terug.

In het half jaar dat hij wel bij NAC actief was, zal hij met zijn oren geklapperd hebben. De eerste weken stonden de deurwaarders en incassobureaus zo’n beetje rijen dik aan zijn bureau.

Ouwerkerk trof een organisatie die in de touwen lag, met een bestuur dat vol goede moed was. Zelf was hij duidelijk in wat zijn taak was: “We moeten de kosten bewaken en de inkomsten verhogen.” Dat het daar niet klaar mee zou zijn, bleek pas later.

Had Ouwerkerk zijn opdracht onderschat? Wellicht. Want hij dacht snel wat te verdienen door met de gemeente, zijn vorige werkgever, tot overeenstemming te komen over de opgelopen kosten tijdens de vorige verbouwing. Die vertraagde oplevering zorgde bij NAC voor extra beveiligingskosten en lagere omzetten. NAC en Breda zijn nu nog aan het steggelen over de hoogte van het bedrag.

Ouwerkerks werk werd sinds 1 januari tijdelijk waargenomen door de twee andere leden van de (interim)-directie: woordvoerder en tijdelijk financieel directeur Willem Reijn en technisch directeur Jeffrey van As. Eind februari maakte de club bekend Ed Busselaar te hebben aangesteld als puinruimer en bleken er nog wat lijken uit de kast te ploffen.

Het zal ook niet zijn geweest wat Ouwerkerk zelf gedacht had toen hij aan de klus begon.