De Spaanse kunstenaar SpY combineerde twee sporten in één. foto KOP
De Spaanse kunstenaar SpY combineerde twee sporten in één. foto KOP

Territorial Pissings: kunst breekt in op trapveldjes

Cultuur

BREDA - Kunsthuis KOP gaat zeven verschillende trapveldjes door heel Breda veranderen met kunst. Zeven kunstenaars uit binnen- en buitenland gaan met een kleine aanpassing het ‘normale’ beeld van het veldje aanpassen om zo reacties van voorbijgangers op de plots veranderde plek te peilen.

De stichting wil kijken in hoeverre mensen die de veldjes gebruiken kunnen omgaan met een dergelijke verandering. Aangezien Nederland goed is in het claimen van of het bewaken van een stukje grond, vaak het eigen domein, wil ze nu kijken of mensen dit ook met openbare ruimtes doen.

Zeven weekenden achter elkaar veranderen zeven kunstenaars zeven trapveldjes door Breda. Wel moeten ze rekening houden met de context van de wijk, dus het moet als het ware goede inmenging vinden op het trapveldje. Om te voorkomen dat de buurt massaal gaat bellen over vandalisme, seinen de kunstenaars omwonenden in dat er iets gaat gebeuren. Alleen het precieze tijdstip wordt niet aangekondigd.

De zeven kunstenaars zijn Daan den Houter, Harmen de Hoop, Sil Krol en Rocco Verdult uit Nederland en Dominique Teufen uit Zwitserland, SpY uit Spanje, en Anna Garforth uit Engeland. Hun acties worden opgenomen en zijn via Facebook en Twitter te volgen. De ‘buitenexpositie’ is van 20 mei tot en met 3 juli en wordt de twintigste geopend bij Lokaal01.