Afbeelding

‘Te moeilijk’ meest gehoorde klacht examens

Algemeen

BREDA - Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) heeft tot nu toe 87.557 klachten over de eindexamens ontvangen. Veel daarvan hebben de strekking ‘te moeilijk’. Dat stelt een woordvoerster van LAKS. De meeste klachten komen van havisten.

“De manier waarop vragen worden gesteld, de stof die geleerd moet worden; dat is allemaal te moeilijk volgens de scholieren”, legt de woordvoerster uit. Daar krijgt de zogenaamde klachtenlijn het meeste opmerkingen over binnen.

Op alle niveaus scoort Nederlands het hoogst qua klachten. Vooral op HAVO en VWO wisten de examenkandidaten de klachtenlijn te vinden. “De havisten klagen over het algemeen het meest”, volgens haar. “Het is niet eens de grootste groep, dat zijn de vmbo-ers, maar op HAVO zijn wij wel het meest bekend.”

Met een kleine 25 procent van alle klachten weten de VMBO-scholieren het LAKS steeds beter te vinden. “Het probleem is dat zij al begin april met examens beginnen, die ook nog eens niet centraal geregeld zijn. De website voor het klagen is dan nog niet in de lucht en telefonisch kom je op het algemene LAKS-nummer en niet op de klachtenlijn.”

Het VMBO doet in het voorjaar vooral digitale examens en klachten worden eerder naar de school gecommuniceerd dan naar de scholierenvakbond. Komende week is de laatste week en volgens de woordvoerster zullen waarschijnlijk wiskunde A en scheikunde nogal wat klachten gaan vangen.