Afbeelding

10-duizend komkommers per dag de container in

Economie

PRINSENBEEK – De Bredase komkommerteler Ad Verhoeven zit met zijn handen in het haar. Zoals het er nu uit ziet kan de teler zijn dagelijkse oogst van 10-duizend snackkomkommers zo de container ingooien. “Dat zit er wel aan te komen.”

Duitsland gooit haar grenzen dicht voor de Nederlandse ‘salade’ producten. Groenten zoals komkommers, tomaten en paprika worden in de ban gedaan en dat is funest voor de Nederlandse Glastuinbouwers. Zo ook voor Verhoeven.

Het begon met de komkommers die besmet bleken met de darmbacterie EHEC. Hierdoor zijn elf mensen in Duitsland overleden en de honderden liggen in het ziekenhuis. “Dat is heel triest. Het is heel erg voor die mensen. Maar onze producten zijn 100 procent goed”, aldus Verhoeven.

Het Productschap Tuinbouw heeft maandag crisisoverleg over wat hen te doen staat. De organisatie omschrijft de situatie als heel heftig, omdat de markt zo wat stilligt.

“De Duitse overheid is tegen de invoer van die ‘salade’ producten. Zolang niet bekend wat de precieze oorzaak is. Dat is een groot probleem, want zij zijn de grootste afnemer”, zegt woordvoerder Stefan ten Bosch.

Hoe langer deze situatie voortduurt hoe groter de financiële strop. Verhoeven: “We hebben een paar dagen speling. Ik kan mijn producten maar even bewaren. Nu ontstaat er een ophoping. Het is funest. Vooral in deze tijd, wat de top van het seizoen is.”