foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

Gemeente schrapt subsidies: ‘Het is best even schrikken’

Economie

BREDA – Bij zo’n vijfhonderd instanties ploft woensdag een brief op de deurmat over het nieuwe subsidie beleid van het college. Een groot deel van hen kan verwachten dat de bijdrage van de overheid vanaf 2012 wordt geschrapt.

De gemeenteraad gaf het college de opdracht om op het sociale en maatschappelijke vlak flink te bezuinigen. 12,5 miljoen euro in totaal. Daarvan is dit jaar door wethouder Cees Meeuwis al 5 miljoen euro gekort op sociale zaken. De resterende 7,5 miljoen komt op het bordje van de subsidie ontvangers.

Wethouder Bob Bergkamp verwacht veel reacties. “Daar rekenen we op en dat willen we ook. Nu gaan de mensen zien wat de bezuinigingen betekenen. Het is nodig dat iedereen met voorstellen komt.”

Het magische woord van het college is participatie. Dat wil zeggen dat instanties geen geld meer krijgen voor hun bestaan, maar juist voor de activiteiten. Het is dus geen kwestie meer van de hand ophouden wil het stadsbestuur zeggen.

“De mensen moeten zoveel mogelijk van eigen kracht uit gaan. Jarenlang zijn er subsidies vergeven. Dat maakt ook lui. Het is de bedoeling dat ze nu zelf op zoek gaan naar financiering. Dat kan bijvoorbeeld door sponsoring of misschien door het verhogen van de contributie”, meent Bergkamp.

Volgens de wethouder zullen een behoorlijk aantal voorzieningen blijven bestaan. Er is nog steeds 25 miljoen beschikbaar in de stad. “Maar het is flink minder dan wat we eerst hadden. Mensen moeten nu verder kijken.”

Hij noemt het voorbeeld van een biljart of bingo. Die kunnen naar de mening van het college ook elders plaatsvinden. “Onder meer bij zorginstellingen of sportverenigingen. Wanneer dat niet lukt zijn we bereid mee te zoeken naar alternatieven”, zegt Bergkamp.

Dat mensen tussen wal en schip vallen of niet in staat zijn zelf oplossingen te vinden, daar gelooft de wethouder niet in. “Ik betwijfel dat niet iedereen dat op zich kan nemen. Ik vertrouw heel erg op de kracht van mensen.”