foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

‘Mogelijkheden sluiting Loodet onderzoeken’

Economie

HAZELDONK – GroenLinks, de VVD en het CDA willen dat het college onderzoekt wat de mogelijkheden zijn om het op- en overslagbedrijf Loodet tijdelijk of permanent te sluiten.

Ze vragen het college van B&W om helderheid na het rapport van staatssecretaris Joop Atsma (CDA) over risicobedrijven in Nederland. Die stipte Loodet op Hazeldonk aan als risicovol bedrijf dat overtredingen heeft gemaakt.

“Bij overtredingen in de horeca, bijvoorbeeld schenken aan een minderjarige, gaat de gemeente tegenwoordig bij recidive over tot sluiting van het horecalokaal”, stellende partijen in hun brief aan B&W. “En terecht. Het is daarom moeilijk te begrijpen waarom bij dit bedrijf niet al lang de deuren aan de ketting zijn gelegd.”

Het drietal wil harde maatregelen. Uit informatie die de partijen hebben ontvangen zou blijken dat er ‘bij elke controle van Loodet wel iets mis is’.

Na de controle op 17 maart 2011 zou het bedrijf geen overtredingen meer kennen. “Maar er moest dus wel rechter aan te pas komen voordat het bedrijf bereid was om een deel van de geconstateerde onveiligheid weg te nemen. Dat vinden wij niet getuigen van een proactieve houding om veiligheidsrisico's zoveel mogelijk te voorkomen of weg te nemen. Iets wat je wel mag verwachten van bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken”, aldus de drie partijen.

Interview met commercieel directeur Erwin Lourier van Loodet.