Buurthuis Biesdonk. foto Serge Mouthaan
Buurthuis Biesdonk. foto Serge Mouthaan

College: Helft wijkcentra Breda moet dicht

Politiek

CENTRUM – Achttien van de huidige 36 wijkcentra in Breda moeten sluiten. Dat stelt het college van burgemeester en wethouders voor aan de raad. Die neemt hierover op 22 september een beslissing.

De achttien wijkcentra die buiten gebruik gesteld worden moeten verhuurd of verkocht worden, stellen de bestuurders. Dat moet Breda een besparing van 700.000 euro op eigenaarskosten opleveren. Voor vier van die achttien ziet het college nog wel kansen. Voor die vier moet onderzocht worden of er een functie gevonden kan worden die de gemeente niks kost.

In totaal wil het college 1,5 miljoen bezuinigen op de wijkcentra. Hoe de resterende acht ton ingevuld moet worden, wil het college duidelijk maken in de voorjaarsnota van 2012.

Surplus en andere instanties die beheerders in dienst hebben krijgen een overgangstermijn van zes maanden tot een jaar om de besparingen door te voeren. De besturen van de wijkcentra zijn dinsdag geïnformeerd, nadat het college de knoop had doorgehakt.

Volgens de betrokken wethouders, Boelema (D66) en Bergkamp (CDA) passen de maatregelen in de visie van meedoen@breda, waarin meer verantwoordelijkheid gelegd wordt bij ‘Bredanaars zelf, bij hun sociale netwerken, het verenigingsleven en andere sociale of geografische verbanden’. “Dit betekent ook dat de rol van de gemeente in het bieden van de bijbehorende huisvesting verandert. De gemeente Breda ziet wijkcentra als een middel voor het realiseren van beleidsdoelen en niet als doel op zich.”

Volgens de bestuurders is huisvesting van wijkactiviteiten als een gedeelde verantwoordelijkheid van Bredanaars zelf, en partijen als de corporaties, het onderwijs, horeca, zorg, sport en de gemeente.