De openingsceremonie van de Paragames in Breda. foto Walter van Arendonk
De openingsceremonie van de Paragames in Breda. foto Walter van Arendonk

Na rolstoelbasketbal is het tijd voor een biertje

Sport

PRINCENHAGE - Tijd voor ontspanning is er ook op de Paragames. Na de wedstrijden van zaterdag zitten verschillende rolstoelbasketbalteams in de kantine bij sporthal de Doelen aan een biertje. Zo ook WSV uit Apeldoorn.

Voor hen is het toernooi bij de Paragames een gewone wedstrijddag, maar dan toevallig met alle teams op één locatie. Aanvoerder van het team Gregor Hogenkamp vertelt: “We spelen eens in de maand twee wedstrijden. Omdat er maar weinig teams zijn moeten we altijd ver reizen.”

Hogenkamp vertelt graag over zijn sport, die volgens hem onderbelicht wordt. “We spelen met vijf spelers in het veld. De spelers zijn allemaal ingedeeld op basis van hun lichamelijke mogelijkheden en daardoor genummerd van 0 – 4,5. In een team mogen niet meer dan 18 punten zitten om de kansen gelijk te verdelen.” Door deze verdeling is het ook mogelijk dat ‘gewone’ sporters meedoen. “Wij sporten bij een grotere vereniging waardoor we soms aanvulling krijgen van collega’s die last hebben van hun knieën of enkels.”

Toch is rolstoelbasketbal geen sport die veel mensen spelen. “Leden werven is moeilijk, mensen moeten het een keer gezien hebben om te begrijpen dat het een echte sport is. Er zijn in Nederland maar 400 rolstoelbasketballers. Daardoor zijn er ook niet veel competities”, vertelt Hogenkamp.

Na het biertje en wat chips is het tijd om op huis aan te gaan. Van de overige sporten heeft het team niet veel meegekregen. Maar de deelname aan de paragames heeft in elk geval één voordeel gehad. “We hebben vandaag een lunch gekregen”, klinkt het aan tafel.