foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

‘Rente Kredietbank hoger dan bij commerciële banken’

Economie

BREDA - Het rentetarief dat de Kredietbank Midden West Brabant vraagt op een lening, is hoger dan bij banken als ABN Amro, de Rabobank en ING. De Breda SP-fractie vindt dit immoreel.

Raadslid Joyce van der Sanden stelt in een brief aan het stadsbestuur dat het rentetarief van de KredietBank tussen de 10 en 12,5 procent ligt. “Tarieven bij commerciële banken bedragen 7 tot 14 procent bij de ABN, 8,6 en 10 procent bij de Rabobank en 8,6 tot 10,5 procent bij de ING. De gemeente kan bij de Bank Nederlandse Gemeente terecht voor een lening met 1,8 procent rente”, somt Van der Sanden op.

Bovendien zou het rentetarief vanaf augustus 2011 zijn verdubbeld van 6 naar 12,3 procent. Het hoge rentebedrag zou er volgens de socialiste toe leiden dat mensen met een laag salaris die moeten lenen, het bedrag niet meer kunnen terug betalen.

“De gemeente is de laatste instantie waarbij Bredanaars met een laag inkomen kunnen aankloppen bij financiële problemen”, stelt de SP. “Mensen zouden juist extra in de problemen kunnen komen hierdoor.”

De SP vraagt in haar brief om een verlaging van de rente.