foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

Waarschuwing PvdA optelsom bezuinigingen

Politiek

BREDA – Het is geen alternatieve begroting die de PvdA dinsdag naar buiten bracht, benadrukt de partij. Het gaat om bepaalde accenten; keuzes zoals de sociaaldemocraten het omschrijven. “We willen vooral dat gemeente gaat meten wat de stapelingseffecten van de bezuinigingen zullen zijn.”

Sommige keuzes van het college zijn de PvdA een doorn in het oog. “Waarom investeren in het voorplein van het Chassé Theater, of een half miljoen steken in verkeersmaatregelen in de Biesdonk en de ‘winkels dicht parkeermeters dicht’ maatregel. Dat valt in deze tijd niet te verkopen”, zo stelt de partij.

Het is ‘een reactie’ op de begroting 2012 van het college die donderdag in de raad wordt behandeld, zo omschrijft fractievoorzitter Miriam Haagh. 'De rode draad’ is het stapelingseffect. De PvdA-frontvrouw wijst op zowel de landelijke bezuinigingen als die op lokaal gebied. Zij stelt dat de kwetsbare groepen hierdoor onevenredig hard worden getroffen.

Pijn niet eerlijk verdeeld
De PvdA zegt niet de complete begroting overhoop te willen gooien, want daarin zijn de lijnen uitgezet, meent Haagh. “De dertig miljoen aan bezuinigingen zijn hard nodig. Daar zijn wij ons ook van bewust. Maar de pijn is niet eerlijk verdeeld. Sommige mensen redden het niet. Daarnaast zijn er meer problemen in aantocht.”

De fractievoorzitter doelt op de gevolgen van een aantal maatregelen op het sociale vlak die pas net zijn ingezet of nog moeten komen. De PvdA meldt dat het niet in de begroting is terug te zien.

“De Haag snijdt fors en Breda bezuinigt ook stevig. Dat slaat voor het grootste deel neer op de zelfde groepen. Dan hebben we het over de mensen met de lage- en middeninkomens. De kwetsbare groepen. Mensen die afhankelijk zijn van zorg. Wat het allemaal betekent voor de koopkracht is niet bekend”, aldus Haagh.

Te makkelijk
In het PvdA-voorstel, stapeling@Breda dat met een knipoog verwijst naar het coalitieakkoord @Breda, wordt beschreven hoe de sociaaldemocraten het graag anders zien. Zij leggen een aantal ideeën voor zodat er naar hun zeggen elders in de begroting ruimte ontstaat.

Daarbij benadrukt de PvdA niet aan allerlei potjes te komen. De fractievoorzitter noemt als voorbeeld tien miljoen euro van het investeringsbudget dat nog geen bestemming heeft. “De algemene reserve, wat een pot is om risico’s op te vangen, daar gaan we ook niet aanzitten. Dat is te makkelijk.”

In andere steden zoals Tilburg, Den Bosch en Amsterdam brengen ze het stapelingseffect in ook beeld, meent Haagh. “We willen niet op de muziek vooruit lopen door nu al stellen hoeveel geld vrij moet worden gemaakt om mogelijke knelpunten aan te pakken. We willen dat erkend wordt dat in Breda een probleem speelt met als doel zaken op tijd bij te sturen.”