Militaire parade door Breda ter gelegenheid van Dies Natalis, de verjaardag van de KMA. foto Ilse Lukken
Militaire parade door Breda ter gelegenheid van Dies Natalis, de verjaardag van de KMA. foto Ilse Lukken

Cadetten KMA maken zich op voor rondje Breda

Algemeen KMA

CENTRUM – Niet schrikken donderdag. Want als je argeloos winkelend je een weg baant door de binnenstad van Breda, kan het zomaar gebeuren dat je midden in een peloton cadetten van de KMA belandt.

Een mars door de binnenstad van Breda is namelijk een van de onderdelen van de viering van de 183e verjaardag van de Koninklijke Militaire Academie in Breda, donderdag 24 november.

Op deze zogenoemde Dies Natalis is er daarnaast ook een demonstratie van een KMA exercitiepeloton op de Grote Markt en een rede door hoogleraar inlichtingen en veiligheid Bob de Graaff.

De Dies Natalis is grotendeels bedoeld voor het eigen personeel en de cadetten en adelborsten van de Nederlandse Defensie Academie. De dag begint ‘s ochtends op het Kasteel van Breda met een sportprogramma. De excercitie is rond 15.00 uur bij het stadhuis. Daarna volgt een mars door de binnenstad. Daarin lopen naast cadetten van de Koninklijke Militaire Academie (KMA) ook een aantal adelborsten van het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) mee.

Het defilé wordt afgenomen door generaal-majoor Richard Tieskens, de commandant van de Nederlands Defensie Academie, tevens gouverneur van de KMA, daarbij geflankeerd door de commandant opleidingen KMA, kolonel Ludy de Vos en burgemeester van Breda Peter van der Velden.