Bij de bijeenkomst over de komst van alcoholverslaafden naar de Hoge Vucht, liepen de emoties hoog op. foto Erik Eggens
Bij de bijeenkomst over de komst van alcoholverslaafden naar de Hoge Vucht, liepen de emoties hoog op. foto Erik Eggens

Politiek: 'Hulde voor college dat besluit terugdraait'

Politiek

BREDA - Diverse fractievoorzitters tonen zich verheugd over het terugdraaien van het besluit om verslaafdenpensions te realiseren in de Heuven en Hoge Vucht. Onder andere de SP spreekt van ‘politieke lef’.

Niet alleen wijkbewoners, ook de politieke partijen lieten van zich horen toen het stadsbestuur het plan als een bom in de wijk liet vallen. Niet alleen dat kon rekenen op veel weerstand. Toen BN DeStem onthulde dat de politie niet was betrokken bij de besluitvoering, iets dat wel had gemoeten, besloot het college voorlopig de stekker uit het plan te trekken.

“Een moedig en terecht besluit”, vindt Irene Verkuylen, fractie-chef van het CDA. “Een moeilijk besluit, maar met de weerstand die het plan opriep, moet je wel. Wellicht is na het nieuwe onderzoek de uitkomst hetzelfde als nu, maar dan is in ieder geval goed naar de veiligheid gekeken.”

Verkuylen vindt daarnaast dat een volgende bekendmaking heel anders moet verlopen. “Je kunt het niet maken dit weer te communiceren.”

SP-chef Patrick van Lunteren vindt dat het Bredase college al eerder bewees dat communicatie niet het sterkste punt is. “Kijk maar naar de buurthuizen, de thuiszorg en nu dit weer. Deze bestuurstijl moet echt veranderen”, betoogt Van Lunteren.

Toch vindt de SP-fractievoorzitter dat het college, door het besluit terug te draaien, goed gehandeld heeft. “Hulde. Ze zien in dat het fout was. Je bestuurt een stad, geen bedrijf. Hier wonen burgers die op de hoogte gehouden willen worden.”

Coalitiepartijen VVD en GroenLinks spreken eveneens van lef van de kant van het stadsbestuur. “Nu blijkt dat van het begin af aan er een fout in zat, is in elk geval de schijn van een mogelijkheid dat er een ander lijstje uit had kunnen komen gewekt. Die schijn is al genoeg om een probleem te hebben met de geloofwaardigheid van een proces”, stelt de fractie van de liberalen in een verklaring.

GroenLinks betreurt de gang van zaken en de ontstane situatie maar voegt daar aan toe ‘onverkort vast te houden aan de komst van twee pensions voor verslaafdenopvang’. “Wat GroenLinks betreft wordt de lijst van locaties opnieuw van stal gehaald en geactualiseerd. Niet meer beschikbare panden moeten worden afvoeren, eventueel nieuwe locaties moeten worden toegevoegd”, aldus de fractie.