Winkelcentrum De Berg in de Haagse Beemden. foto Wijnand Nijs
Winkelcentrum De Berg in de Haagse Beemden. foto Wijnand Nijs

Nieuw toekomstplannen winkelcentra Haagse Beemden

Economie

HAAGSE BEEMDEN - Het Bredase stadsbestuur gaat nieuwe toekomstplannen opstellen voor winkelcentra De Berg en De Donk. De oude plannen waren gedateerd en gaan de prullenbak in.

Volgens de beleggers, eigenaren, ondernemers, corporaties en de gemeente is de economische crisis de oorzaak van de vervroegde herijking. Door de intrede van de crisis bleken de in maart opgestelde plannen na een aantal maanden niet meer toereikend.

Bij de globale plannen van maart dit jaar lag het accent op ‘winkelen’ en vergde het plan een investering in de openbare ruimte van 1,5 miljoen euro. Bij winkelcentrum De Berg stonden zorg en ontmoeting centraal en waren de kosten geraamd op ongeveer 600-duizend euro.

“Het belang van behoud van beide winkelcentra staat voorop”, meent wethouder Alfred Arbouw van Ruimtelijke Ontwikkeling. “Maar deze centra hebben alleen kans van slagen als marktpartijen bereid zijn zelf mee te investeren. Er moet dus een gewijzigd programma komen dat past binnen de context van deze tijd.”

Het college gaat nu de verschillende mogelijkheden en opties uitwerken tot een overzicht dat vervolgens met alle betrokkenen wordt besproken. Zo moet duidelijk worden op welke punten partijen van elkaar afhankelijk zijn, wat de bereidheid tot investeren is en wat partijen gezamenlijk kunnen betekenen voor beide winkelcentra. Het gekozen scenario wordt vervolgens uitgewerkt tot een uitvoeringsplan.

Het is de bedoeling dat het nieuwe scenario in het voorjaar 2012 klaar zijn.